Aktuellt

Samuel och Emmy från Edsbyn i Bolivia

När vi kom till flickhemmet stod alla barnen uppradade och ropade något välkomnande på spanska, och alla sprang sedan fram och kramade oss. Ett varmare bemötande kan man inte få! Sen tog de in oss till salen där de hade dansuppvisning för oss. De bjöd också upp oss, men vi kan väl säga att vi inte var lika duktiga på att dansa.

Varje barn på hemmen har sin en egen hemska historia bakom sig som inget barn ska behöva uppleva. Att komma till Rosa de Sarón och El Arca och se att dessa barn nu har vänner, skrattar tillsammans, är glada och lyckliga, var fantastiskt. Det fick oss att förstå hur viktigt detta arbete är och hur viktiga alla våra bidrag till hemmen är!

Vilka härliga tjejer och grabbar detta är och vilken kärlek de visade! Vi såg hur alla på hemmen var som en stor familj där de äldre hjälpte de yngre. De lärde oss nya lekar och spel hela tiden, och vi hade så roligt tillsammans trots språkförbistringar. Vi var också med när tjejerna hade en sylektion. Ivrigt visade de oss deras fina kläder och allt annat. Helt otroligt vad duktiga de är! Det kändes bra att veta att de får lära sig sådana nödvändigheter som att sy, som de kan ta med sig senare i arbetslivet.

För varje dag vi var där förstod vi hur viktigt detta arbete är. Barnens RäddningsArk ger inte bara dessa barn en lugn och trygg uppväxt. De ger också barnen en god förutsättning klara sig bra i livet.

Under den stora karnevalen var pojkarna och flickorna på ungdomsläger som kyrkan ansvarade för. Över 400 ungdomar var med i år. De tältade i närheten av bergen med roliga aktiviteter och alla verkade stortrivas. Det kändes så kul veta att våra barn var tillsammans med andra ungdomar och hade en massa skoj. Tyvärr fick lägret kortas ner på grund av ett våldsamt regnande och stora översvämningar.

En dag åkte vi tillsammans med Javier och köpte massa skolmaterial på marknaden. Allt skolmaterial, mat, kläder, sjukhusbesök och massa annat nödvändigt blir höga kostnader eftersom det finns så många barn på hemmen. Barn över 18 år får dessutom inte något bidrag från staten, det står Barnens RäddningsArk för.

När vi besökte pojkhemmet första gången så märkte vi att killarna var otroligt välkomnande, men lite blygare än tjejerna. Som en välkomstgåva gav de oss en dekorationscykel som de själva svetsat ihop. Vi fick också se många arbeten från svetsutbildningen de har på El Arca. Dessa arbeten var mycket välgjorda.

Grabbarna är så duktiga och man kunde se att de är stolta och glada över vad de gör. De tillverkar bland annat skydd till fönstren och alla möjliga slags hyllor som hemmen behöver. Allt som görs använder de sedan på bägge hemmen vilket vi tyckte var superbra.

Svetsutbildningen ger också pojkarna en möjlighet till arbete i framtiden. Sista dagen tog Javier, Jimena och Camila ut oss på en liten tur, men vägrade säga vart vi skulle.
Slutligen svängde de in till flickhemmet och gick upp till salen där alla pojkar och flickor satt samlade!

På väggen fanns en stor skylt: ”Thanks for your visit, may the lord bless your lifes greatly always”.

Därefter började avskedsfesten. Flickorna och pojkarna hade olika uppträdanden som bestod av dansnummer, drama och sketcher. Det var otroligt mysigt att se. Efter det så talade killarna och tjejerna många fina ord till oss och gav handgjorda gåvor som bestod bland annat av en massa bilder på oss och vår tid här. Det var inte många torra ögon då vi fick ge alla en stor kram. Efteråt åt vi alla middag tillsammans. Denna resa och mötet med barnen är något vi aldrig kommer att glömma. Så mycket kärlek som dessa barn och som Javier, Jimena, Ana María och alla övriga har gett oss är obeskrivligt. Tack för allt och jag hoppas verkligen vi får möjlighet att göra ett återbesök i framtiden.
Tack för all kärlek ni gav oss!
Samuel och Emmy

Alla hjärtans- konsert till förmån för Barnens RäddningsArk

Gällivare Rotary Club och kulturskolan i Gällivare arrangerade även i år Alla hjärtans- konserten med en stor skara av musikaliska ungdomar i olika åldrar. Intäkterna gick som tidigare år till Barnens RäddningsArks arbete för gatubarn i Bolivia. Att uppleva kulturskolans talangfulla elever som sjöng och spelade var något helt fantastiskt.

Vilken musikalisk glädje, engagemang och mångfald som framfördes inför en fullsatt aula på Sjöparksskolan i Gällivare. Symbolen för hela konserten var ett stort upplyst hjärta som speglade ett härligt engagemang från elever, lärare och alla övriga som var med och genomförde konserten. Ett stipendium delades också ut under konserten av Rotary till den unge musikern Erik Persson. Tack till alla som bidrog till en oförglömlig konsert som även blir till glädje för barnen i Bolivia!

Stora översvämningar nära pojkhemmet

Efter en väldigt lång period med torka då regnperioderna uteblivit, grundvattnet sjunkit och det har varit vattenransonering, kom plötsligt regnet – i enorma mängder. De uttorkade bäckarna och floderna fylldes snabbt med vatten från bergen som drog med sig lera och stenar in bland bebyggelsen. Människorna i vissa områden förlorade sina hem när husen rasade. Några rapporterades också ha drunknat i lermassorna. Dag ut och dag in vräkte regnet ner och vägarna blev helt oframkomliga. Vårt pojkhem ligger i ett riskområde intill en flod och har tidigare blivit skadat av vatten och lera. Denna gång klarade vi oss, men vägarna till hemmet blev oframkomliga under flera dagar. Flickhemmet klarade sig också utan att bli skadat.

Åter en oförglömlig jul och nyår till barnens stora glädje!

Det blev samma hissnande upplevelse att se entusiasmen och glädjen som barnen visade under jul och nyårsfirandet. Under förra året kom det flera nya barn till våra hem och nu fick de vara med om att få njuta av allt – och lite mer! – som hör julen till. Något de aldrig upplevt tidigare. Som vanligt var förväntan stor på allt som skulle ske och ingen behövde bli besviken. Personalen hade förberett allt på ett fantastiskt sätt tillsammans med barnen. Talanguppträdande, utdelning av julklappar, julmiddag, nyårsfirande och badutflykt med grillning. Tack alla ni som var med och stöttade så att barnen fick den jul de längtat efter så länge!

Ett skolår har slutat och ett nytt har börjat.

Vi tar ansvar för barnen på våra hem på samma sätt som vi tar hand om våra egna barn. Det handlar om att ta ansvar för deras liv på alla områden så att de får den framtid som de själva önskar. Barnen kommer till oss för att det inte finns något annat alternativ. De är övergivna, misshandlade och utnyttjade på ett grovt och brutalt sätt och vi blir den räddning och trygghet de aldrig fått uppleva. Om det uppstår en situation där det visar sig att de kan återvända till någon i familjen eller till någon släkting så ser vi till att det genomförs under trygga förhållanden.

 

 

För några veckor sedan köpte vi in allt skolmaterial för läsåret på marknaden i Cochabamba där vi också får det bästa priset. I år var Samuel och Emmy från Edsbyn med under inköpen, sorterade och bar in skolmaterialet tillsammans med barnen. När vi ser bilderna på de som tog gymnasieexamen i december kan vi alla känna glädje och stolthet. Två av våra studenter var också de bästa i sin klass och fick därför den stora äran att bära den bolivianska flaggan. Javier, Jimena och Ana María var med på examen och gratulerade ungdomarna med blommor och presenter. Nu väntar universitetsstudier och en ny utmaning på livets vandring.

Tack för ditt ovärderliga stöd som gör att vi kan fortsätta ge barnen samma förutsättningar till skola och utbildning som vi ger våra egna barn!

Jörgen Wrengbro

 

 

Hjälp oss Hjälpa Barnen