Aktuellt

En ny start i livet!

Våra två hem ger barnen en ny chans i livet. Ett hopplöst utgångsläge i djupaste misär, får en vändning och livet kan starta om på nytt. Att fullt ut kunna beskriva vad som sker i ett barns liv när de kommer till oss är omöjligt. Orden räcker inte till. Men det man ser hos dem är deras utstrålning av livsglädje och trygghet. Rädslan och otryggheten släpper greppet och steg för steg växer det fram en tro på framtiden. De ser de äldre ungdomarna på hemmen som föredömen och vill lära av dem. Vi uppmuntrar de individuella egenskaperna hos barnen, deras gåvor, önskningar och intressen är viktigt att stimulera. Var och en av dem har en personlighet som skall få blomma ut så att de själva en dag också kan ta sina framtidsval. Utbildning är en viktig nyckel som öppnar dörrarna för framtiden.

Vi sår och skördar på hemmen!
Det betyder otroligt mycket för barnen att få lära sig att sköta en trädgård, små odlingar och även ha lite djur att ta hand om.

 

Det är också en viktig del som skapar både glädje och gemenskap mellan barnen på våra hem. På hemmen får barnen lära sig mycket annat viktigt utöver skolarbetet. Vi kallar det att lära för livet och som har en mångsidig inriktning.

Nu har vi sått majs och havre på markområdet bakom pojkhemmet. En av grabbarna visar stolt upp att det börjat växa.

På flickhemmet mognar grapefrukt, granatäpplen, apelsiner och mycket annat. Barnen älskar sina husdjur. Kaniner, kycklingar, höns och marsvin springer fritt i trädgården. Allt är med och skapar trivsel och glädje för både stora och små.

Så lätt hänt!
Vilda lekar och en regnvåt innergård av betong kan vara en dålig kombination. José sprang över innergården i full fart och halkade så illa att han spräckte vänster armbåge. När han kom till sjukhuset och undersöktes visade det sig att det var nödvändigt att operera armen. Det verkar ha gått bra och nu är han på bättringsvägen. Nu återstår bara att träna upp rörligheten i armen. Vi hoppas att han snart blir helt återställd.

 

Textilutbildningen fortsätter!
Nu har vi köpt in fler symaskiner till flickornas utbildning. Även en specialsymaskin är inköpt till allas stora glädje. Utbildningen är tvåårig och snart har det gått ett år. Det här är en mycket uppskattad utbildning som vi kan erbjuda när de har åldern inne och kan tillgodogöra sig undervisningen. Det är en avancerad textilutbildning som kommer att avslutas med en utställning där flickorna visar vad de lärt sig, samt en mannekänguppvisning och utdelning av diplom. Det är en stor dag och blir en fest för alla på hemmet.

Renovering av hemmen!
Vi har nu haft våra hem fyllda av barn under många år. Lokalerna slits hårt och vi ser att det är stora behov av renovering. Men vi har en begränsad ekonomi och vi måste prioritera. I första hand måste barnen ha vad de behöver i det dagliga livet och det är det absolut viktigaste. Men samtidigt är det inte bra för varken barnen eller personalen om lokalerna slits ner. Vi skulle behöva upprätta en underhållskassa som vi kan ta av vid behov och som är till för just detta viktiga ändamål. Vi har inga lyxiga lokaler, men vi vill samtidigt att lokalerna skall vara representativa för det viktiga arbete vi gör för barnen och att personalen skall trivas där de jobbar. Kan du som läser detta eller någon du kanske känner vara med och lägga en större summa som grund i denna kassa som skall gå till reparationer och underhåll?

 

Med glädje på väg mot framtiden!
Vårat livsavgörande uppdrag är att ge barnen en ny chans i livet. Vi har skrivit det förr och vi kan inget annat än att upprepa det. Din insats att ge de ekonomiska möjligheterna för våra bolivianska ledare så de har de resurser de behöver till arbetet är avgörande. När vi har samma mål och jobbar tillsammans lyckas vi i vårt ansvar och det har vi också visat under åren genom vad våra ungdomar uppnår. Det är ingen lätt väg, men det är absolut rätt väg.

Vi har många utmaningar, men vi fortsätter att kämpa för barnens rätt att gå i skola och att få växa upp i trygghet. FN:s barnkonvention talar klart om detta, men det räcker inte att bara tala om det, det måste också bli till en sann verklighet. Det handlar om att gå från ord till handling. Det är då vi får se dessa glada, lyckliga och skrattande barn på väg till skolan med hopp och tro på framtiden.

Behoven!
Vi önskar innerligt att vi skall få in extra gåvor som går till att reparera och renovera barnens hem!

Alla gåvor är naturligtvis välkomna, men samtidigt önskar vi att få in större gåvor så vi kan underhålla våra hem på ett bättre sätt. Ju längre vi väntar med detta desto mer omfattande blir kostnaderna. Samtidigt måste barnens dagliga behov tillgodoses. Behoven och utmaningarna är stora, men det är också glädjen att kunna ge barnen ett hem där de är trygga.

Gåva Renovering!

Min Gåva Till Arbetet!

 

Tack för din gåva
Jörgen Wrengbro

Till sist ett citat ur bibeln där Jesus uppmanar och utmanar oss!
”Jag var hungrig och ni gav mig mat. Jag var törstig och ni gav mig vatten. Jag var en främling, och ni öppnade era hem för mig. Jag var naken, och ni gav mig kläder. Jag var sjuk, och ni tog hand om mig. Jag var i fängelse, och ni besökte mig. När ni gjort detta för dessa mina minsta, har ni gjort det för mig. /Matteus 25:35-36, 40.
I en kommentar till texten står det. ”Våra liv skall svämma över av barmhärtighet, kärlek och medkänsla för de som är mest sårbara”.
Detta är en uppmaning, men också en utmaning som vi antagit. De minsta och mest sårbara har också rättigheter som alla andra. Den rätten vill vi tillvarata för dem. Deras framtid är också vår framtid.
Jörgen W

Här kan du också ladda ner det tryckta nyhetsbrevet!

BRA_Nyheter_nr2_maj_2024_printfil