Aktuellt

Livet vänder, drömmar blir verklighet!

Nästan varje år har vi glädjen att se några av våra ungdomar ta gymnasieexamen. Det är ett viktigt delmål i livet som de firar tillsammans med alla övriga kurskamrater. Rektor, lärare och elever håller tal, premier och diplom delas ut, alla får blommor och den bolivianska nationalsången spelas.

Vilken högtid! Alla förtjänar givetvis att bli firade, men kanske är det ändå så att många av våra pojkar och flickor står för den största bragden, när vi tänker på hur livet var för dem innan de kom till oss.

Nu fick vi se Noelia och Ariel stå där högtidsklädda och utstråla glädje och stolthet bland alla de övriga eleverna. Vi har gett dem förutsättningar att studera och de har tagit vara på möjligheten! Vilka kämpar!

Återvänt till sin familj! Det är fantastiskt när barnen har möjlighet att återvända till sin familj. Det är inte alltid det går, men när det lyckas har vi nått ett viktigt mål i vårt arbete. Att ha kontakt med sin biologiska familj är viktigt, även om det inte alltid betyder att barnen kan flytta hem igen.

Karen, Oriana och Karina är tre systrar som kom till oss för tre år sedan. De kom från en akut och svår familjesituation där de blivit utelämnade att klara sig själva.

Nu bor flickorna hemma hos sin mormor som beslutat sig för att ta hand om dem! De följs upp av vår socialarbetare och den bolivianska barnavårdsmyndigheten för att se om allt går bra.

 

I trygghet i vår stora familj! Nöden tar aldrig slut, men det gör heller inte vår omsorg och kärlek till barnen som kommer till oss från svåra förhållanden som inga barn skulle behöva uppleva. Neymar, 5 år, upptäcktes av polisen då han gick omkring ensam på gatan. De började leta efter hans familj och fann till sist föräldrarna som levde i djup misär och missbruk och inte brydde sig om Neymar.

I sin desperata situation började Neymar mer och mer att vistas på gatan. Vi blev kontaktade av barnavårdsmyndigheten och han fick komma till oss. Den första tiden var han orolig och aggressiv, men nu har han funnit sig mer tillrätta. Han är mycket lugnare och känner sig trygg med vår personal och trivs med sina nya kompisar. Livet håller stegvis på att vända för Neymar!

Hjälp Oss Hjälpa Barnen

 

 

Grannarna slog larm, såg flickornas misär! Systrarna Sarahí, 9 år, och Briyid, 7 år, kom till oss från tragiska hemförhållanden där de bodde med sin ensamstående mamma, som inte var i stånd att ta hand om dem och deras lillebror på 1 år och 8 månader. Det var grannarna som slog larm när de såg hur illa barnen levde. När myndigheterna såg den akuta situationen för barnen beslutade de sig direkt för att kontakta oss för att vi skulle ta hand om flickorna. Nu finns de i trygghet hos oss och deras lillebror är på ett annat hem för mindre barn.

Polisen visar sin uppskattning! En dag kom polisen till våra hem för att träffa barnen och visa sin uppskattning för det vi gör. De kom inte bara på ett kort besök utan bjöd även barnen på något gott till stor glädje för alla. Det har kommit på besök tidigare och det är alltid lika uppskattat.

För mig, som nu är pensionerad polis, värmer det naturligtvis lite speciellt att se mina bolivianska kolleger besöka barnen på hemmen.

 

Det blev ett fantastiskt jul- och nyårsfirande för barnen även i år! Under flera veckor förberedde personalen och barnen firandet. Alla jobbade ivrigt tillsammans för att få det fint och festligt. När allt var klart började firandet med att barnen hade ett talanguppträdande för varandra under jubel och glädje. Den mest entusiastiska publik man kan tänka sig.

Några dagar senare var det dags att börja fira julens högtid som sedan följdes av en nyårsfest då alla var samlade på pojkhemmet El Arca. Alla njöt av att vara tillsammans som en stor familj. Efter nyår fick barnen också tillfälle att ha en heldagsutflykt med bad och grillning. Se alla bilder större genom att klicka på dem!

 

 

 

 

Nytt skolår! Nu har barnen börjat ett nytt skolår med alla dess utmaningar, men även glädjen att få träffa sina skolkamrater de inte sett på länge. Början av skolåret kommer tyvärr att präglas av den fortsatta covid-pandemin. Vissa dagar får barnen vara i skolan, andra dagar pågår skolundervisningen på hemmen eller om möjligt via internet. För att få skoldagarna att fungera krävs en genomtänkt planering av personalen och studiedisciplin bland barnen där också de äldre ungdomarna hjälper de yngre. Det är verkligen imponerande att höra hur det löser skolgången och där även barnen uppnår goda studieresultat trots alla dessa svåra omständigheter.

 

Gåva Inköp Skolmaterial

 

Inköp av skolmaterial! Utbildning är ett av de absolut viktigaste vi kan ge ungdomarna på våra hem och är avgörande för att trygga barnens framtid. Inför läsåret 2022/2023 behöver vi ekonomiskt stöd för allt som har med skola och utbildning att göra.

Vi behöver bland annat köpa in en stor mängd nytt skolmaterial, skoluniformer och andra kläder som de använder i skolan. Inget undervisningsmaterial är fritt i Bolivia. Vi köper allt skolmaterialet på marknaden, där får vi de bästa priserna. Var gärna med och stöd barnens skolgång. Det är en viktig investering i barnens framtid.

Gåva Där Det Mest Behövs

 

Bli Månadsgivare
OBS! Samtliga foton tagna av våra ledare Javier och Jimena i Bolivia!
Våra administrativa utgifter uppgår till endast 1%! Se uppgifter i Svensk Insamlings Kontroll.