Aktuellt

Barnens trygga liv på hemmen är vår stora glädje!

Ett mycket speciellt och kampfyllt Corona- år ligger bakom oss. Vem hade kunnat föreställa sig att barnen skulle behöva leva i karantän på hemmen i tio månader och det verkar bara fortsätta!

Påfrestningarna har varit stora, men störst av allt är ändå att vi har klarat att hantera situationen så att barnen kunnat känna sig trygga. Personalen har hållit barnen fullt sysselsatta under dagarna, när de inte kunnat gå i skolan, och barnen själva har aktiverat varandra. Visst har det varit svåra stunder då barnen behövt extra omsorg och stöd, men genomgående har det ändå gått väldigt bra.

Nu ligger den tiden bakom oss och nu ser barnen fram emot att fira jul och nyår tillsammans, med stor förväntan på allt vad det innebär av fest och glädje. Förberedelserna är redan i full gång och alla är med, stora och små, för att göra en oförglömlig jul.

 

Aktiviteter håller rädslan för Corona på avstånd!
Vi ser barnens ögon som tindrar av glädje och trygghet trots pågående pandemi. Hemmen är en oas av kärleksfull omsorg för barnen! Det finns alltid tid för en kram eller ett förtroligt samtal med någon av ledarna. De yngre tyr sig också till de äldre ungdomarna. De knyter starka band till varandra och ingen behöver känna sig ensam och övergiven som de fick uppleva tidigare innan de kom till oss. Det finns alltid mycket att göra på hemmen. Att ha fint i trädgården tycker alla är viktigt och att få skörda och äta det man planterat blir något extra festligt. Bolivia är ett stort jordbruksland och då är det också viktigt att få lära sig vad man kan plantera som ger skörd och mat på bordet.

 

Skolarbete och fritid
Skolarbete och en fritid med olika aktiviteter går hand i hand. Fantasin bland barnen är imponerande.
Med små enkla medel blir kreativiteten stor och ingen dag blir den andra lik.
Det är alltid något nytt på gång och allt går att variera så det blir utmanande och spännande.
Fantasi och utveckling hör ihop och allt behöver inte vara så tekniskt och avancerat för att det skall vara kul.
Kompisarna gör att det blir bra och skratten hörs vida omkring.

Bilder talar mer än tusen ord!

Jag Vill Ge Mitt Stöd

 

Eget bröd som barnen lärt sig baka
Vi är verkligen tacksamma för att vi har våra bagerier på hemmen så att vi kan baka och servera nybakt bröd nästan varje dag. Olika grupper av pojkar och flickor turas om att baka och de som gått bagarkursen lär de övriga att baka.

Det är på samma sätt med matlagningen. Alla får lära sig och alla hjälps åt. Vi kallar det för att lära för livet och det skapar också en fin sammanhållning! Nu inför jul och nyår kommer det att vara full fart med allt som skall bakas; bröd, kakor, pasteller och tårtor.
Vi köper in ingredienserna och sedan bakas och tillagas allt på hemmen.

 

Två bröder
José, 8 år och Kevin, 5 år, kom till vårt hem El Arca för en månad sedan i ett eländigt tillstånd. Det vi vet om dem är att för sex månader sedan dog deras mamma. Under en kort tid efter mammans död fick de bo bland djuren hos en mycket fattig släkting som inte kunde eller ville ta hand om pojkarna.

Någon upptäckte deras utsatta situation och kontaktade myndigheterna som hjälpte bröderna bort från den misär de levde under och kom sedan till oss med pojkarna Om inte myndigheterna hade gripit in hade de förmodligen börjat leva i den farliga miljön på gatan.

José sade till en av våra ledare; ”nu får vi mat, en säng att sova i. Här har vi kamrater och vi behöver inte vara rädda på natten”. Nu skall José och Kevin få fira jul tillsammans med sina nya kompisar och naturligtvis skall de också få var sitt paket att öppna. Det blir spännande för José och Kevin.

Att känna sig älskad
Daysi, 22 år, har tre år kvar på sina universitetsstudier för att bli färdigutbildad socionom. Hon, som de övriga äldre flickorna, är på olika sätt en mycket stor tillgång på hemmet. Med sin personlighet är Daysi en ledare och förebild som de yngre ser upp till. För våra flickor och pojkar är det otroligt viktigt att ha inspirerande förebilder och att de känner sig älskade.

Tack till er alla från Jimena!
Jimena är pedagog och sedan 17 år en av våra ledare tillsammans med hennes man Javier (bilden). De har axlat ett enormt ansvar för så många barn och ungdomar på ett helt fantastiskt och hängivet sätt under alla dessa år. De förtjänar all vår respekt, beundran och stöd. I detta sista nyhetsbrev för 2020 skriver Jimena en personlig hälsning till er alla som är med och gör detta arbete ekonomiskt möjligt att genomföra:

”Vi vet att pandemin påverkar oss alla väldigt mycket. Trots detta har ni fortsatt att vara trofasta och visat stor kärlek till våra pojkar och flickor på hemmen. Ni har inte under något ögonblick glömt eller övergivit oss och ni har hela tiden haft oss i era hjärtan. Vad skulle vi ha gjort utan er hjälp? Tillsammans med er har vi kunnat fortsätta arbeta utan att behöva ge upp. Ni kan nog alla se resultatet och att ert stöd inte varit förgäves. Tack vare er ser vi glädjen, förväntan och tron på framtiden hos barnen!
Vi önskar er alla Guds rika välsignelse och vill också sända er vår kärlek och tacksamhet från oss alla i Bolivia.

Barnens högtid är här!
Julen handlar om glädje, hopp, förväntan, kärlek och vänskap. Det behöver vi alla – och det känns extra viktigt i år. Julfirandet för barnen i Bolivia är det allra finaste uttrycket för julens budskap; barnens förväntan och glädje är stor och allas ögon tindrar. Julfirandet på våra hem i Bolivia är helt speciell. De minsta barnen når knappt upp till julbordet och de måste få hjälp av någon av de större för att få i sig maten. De äldre barnen försöker vara lite tuffa och inte visa för många ansiktsuttryck när de får sin julklapp. Men ett är säkert; alla njuter! Det är fantastiskt att våra barn får uppleva att drömmar kan gå i uppfyllelse. De hoppas och har förväntan inför julfirandet. Alldeles för många barn upplever gång på gång att det inte är någon idé att hoppas, att det inte är någon idé att tro att livet blir bättre för besvikelserna har varit alltför många. Därför är och ska julen vara barnens högtid. För barn ska drömma, de ska hoppas och de ska ha förväntan på livet! Genom julen kan vi påminna dem om det och vi kan genom handling visa att vinden kan vända och att det är hopp för framtiden.

Önskar du att ditt jul- nyårsfirande också skall bli till glädje för barnen i Bolivia?
Då kan du redan nu vara med och ge en extra kärleksgåva.

Gåva Barnen Jul

 

Jul och nyårsprogram
Alla barnen brukar vara tillsammans under jul och nyår, men genom den pågående pandemin måste firandet genomföras var för sig på båda hemmen i år. Det kommer att gå bra om än vi önskat att alla fått uppleva den stora glädjen att vara tillsammans som tidigare år. Detta är något som våra pojkar och flickor längtat efter hela året.
Totalt kommer 75 barn, personalen samt många besökande att delta i firandet.

-Julen inleds med att vi bjuder ut alla i personalen på gemensam julmiddag.
-Julfirandet fortsätter på hemmen med att barnen som sjunger, dansar, leker och uppträder för varandra.
-Utdelning av paket som avslutas med gemensam julmiddag och annat gott.
-Nyårsafton med olika aktiviteter som avslutas med att alla får njuta av tårtor, kakor och pasteller som de själva bakat.
-Efter nyår blir det två separata dagsutflykter med bad och grillning


Vi vill slutligen önska er alla en riktigt God och Välsignad Jul och ett Gott Nytt År!

Tack för allt du gjort för barnen i Bolivia under året!

Bli Månadsgivare För 2021