Aktuellt

Frihet och stora utrymmen har varit räddningen!

Frihet att vistas i trädgården.

Den nu åtta månader långa karantänen har utan tvekan påverkat barnen på olika sätt. Det har även varit en otroligt påfrestande tid för personalen som har ett stort ansvar att vaka över så att barnen har det bra. Den starka sammanhållningen på hemmen gör att de barn som påverkats mest ändå kunnat känna sig trygga, om än oron för Corona-pandemin hela tiden gör sig påmind.

Räddningen har nog varit att barnen har stora ytor att röra sig på. Dagligen dör många människor i landet. Det har också varit flera dödsfall nära hemmen vilket naturligtvis haft en skrämmande påverkan på barnen. Ju längre barnen måste vara isolerade desto svårare och mer påfrestande blir deras situation. Vi kan inte nog imponeras av personalens hängivna insats för att uppmuntra, trösta och sprida glädje bland barnen. De förtjänar verkligen allt vårt stöd och beundran.

”Vi levde som hundar på gatan”!
Iván, 14 år, hans lillebror Diego, 11 år, och hans syster Marizol, 15 år, kom till oss för ett år sedan. Iván berättar för sin ledare på hemmet: ”Hur hade livet varit för oss om vi inte fått möjlighet att komma hit till hemmen?

 

Iván.

Vår pappa är död, mamma övergav oss och vi vet inte ens om hon lever i dag. Ingen ville ta hand om oss och vi började leva som hundar på gatan. Vi svalt och den lilla mat vi fick tag på var dålig.

Allt förändrades när vi fick komma hit. Här har vi fått kamrater att vara tillsammans med, vi får god mat, gå i skola och vi behöver inte vara rädda och oroliga längre”.
Syskonens hopplösa situation och liv ändrades totalt när de fick komma till våra hem.

 

 

Piter kopplar av utanför hemmet.

Ångest och mardrömmar
Några av barnen har blivit mer påverkade av den långvariga isolationen under den pågående Covid-pandemin än andra.

Piter, 14 år, är en av dem som haft det tungt och känt sig instängd. Trots att pojkhemmet ligger på ett öppet markområde att röra sig på har han ändå känt sig instängd. Det har varit förbjudet att under flera månader röra sig utanför hemmet, men personalen har ändå låtit Piter vara för sig själv utanför porten när han känt behov av det. Det har gjort honom gott att få känna den friheten. Han får också hjälp av personalen och vår psykolog att bearbeta sina upplevelser av att inte kunna röra sig fritt och gå till skolan som tidigare.

Micaela, 7 år, är också påverkad av situationen och har den senaste tiden vaknat flera gånger mitt i natten och gråtit när hon haft mardrömmar. De äldre ungdomarna och personalen har fått trösta henne. Nu sover hon mycket lugnare och drabbas inte av mardrömmar lika ofta.


Lek och idrottsaktiviteter

I dessa tider kan vi verkligen vara tacksamma över att våra hem ligger på markområden med stora ytor som barnen kan röra sig på. Lek och idrottsaktiviteter är inga problem att genomföra. Inne på hemmen har vi också stora lokaler där barnen kan studera och ha andra samlingar. Våra bagerier används nästan varje dag för att baka bröd eller något annat extra gott vid festligare tillfällen. När vi stegvis byggde våra hem ville vi att barnen skulle få gott om utrymmen att röra sig på, men aldrig kunde vi föreställa oss hur viktigt och avgörande detta skulle komma att bli i den tid vi nu lever i. Det val vi gjorde då fick stor betydelse i dag!

Gabriela.

Gabriela och Deysi, båda 22 år, studerar för fjärde året på universitet för att bli socionomer. Eftersom universiteten fortfarande är stängda fortsätter de sina studier digitalt på distans. Istället för att vänta på att få göra sin praktik genomför Gabriela den nu på hemmet där hon också bor. Det fungerar bra och hon räknar med att kunna slutföra sina studier i december 2022 som planerat. Gabriela och Deysi tar också ett stort ansvar på flickhemmet och är en ovärderlig tillgång för de yngre som ser upp till dem som kärleksfulla och uppskattade ledare. De är stora föredömen för de yngre.

Rudy i mitten

Rudy, 22 år och Alex, 24 år, har under Coronapandemin tagit ett stort ansvar för de yngre pojkarna och varit ledare för olika aktiviteter på hemmet. Att de äldre tar ansvar för de yngre betyder otroligt mycket.
Både Rudy och Alex kommer att lämna hemmet inom kort då de avslutar sina studier och är redo för att klara sig själva i arbetslivet.

Lättade Coronarestriktioner
Restriktionerna har utan tvekan varit betydligt hårdare i Bolivia än vad det har varit här hemma, men nu har myndigheterna börjat lätta på karantänen och folket kan röra sig med lite större frihet.

 

Från måndag-lördag får man vara ute mellan 05.00-21.00 och på söndagarna 05.00-14.00. Det betyder att det nu är lättare att handla mat, frukt och grönsaker till hemmen. Den tiden med otroligt stränga restriktioner vill vi inte ha tillbaka då mattransporterna bara kunde genomföras en gång per vecka.

Sammanhållningen är avgörande!
Det är under svåra tider som sammanhållningen sätts på prov och man verkligen ser om arbetet fungerar. Det som gripit våra hjärtan är att se hur barnen själva burit och stöttat varandra igenom svåra dagar, veckor och månader. Vi ser hur barnen arbetar tillsammans och tar ansvar och de gör det dessutom med glädje. När någon har det tungt så finns de alltid andra som är beredd att trösta, uppmuntra och hjälpa. Svårigheter i livet kan också vara något positivt och stärkande! I bibeln står det i ett av breven (Jakobs brev); ”Möter ni många svårigheter och prövningar? Då skall ni vara glada, för när vägen är svår, får ni fler tillfällen att utveckla ert tålamod. Se till att det växer. För när ert tålamod till sist har fått slå ut i full blom, kan ni möta vad som helst med en fulländad och stark karaktär”. Dessa ord har tröstat och uppmuntrat oss många gånger. Tveklöst kan vi alla gå stärkta ur en tid av stora utmaningar där vi funnit lösningar att hantera problemen. Barnens välbefinnande är det absolut viktigaste vi arbetar med och det gör vi tillsammans med dig. Ditt stöd är ovärderligt!

Tack för julpaketet! (Bild från förra julen)

Jul- och nyårsfirandet närmar sig!
Här uppe i Gällivare kom vintern den 17 oktober. Plötsligt lystes det dystra höstmörkret upp av den vita snön. Det blev en påminnelse om att julen närmar sig i full fart. Barnens längtan och förväntan på julen blir allt starkare för varje dag. Några av barnen som har kommit till oss under året har aldrig tidigare fått uppleva en jul med glädje, god mat, dans, sång, paket och allt det andra festliga som hör julen till. Redan nu har personalen och barnen börjat planera hur julen skall kunna genomföras på hemmen på ett bra men säkert sätt med tanke på Corona-pandemin.

 

Julen är barnens högtid och det är kanske viktigare än någonsin i år. Var gärna med och låt din jul också bli till glädje för barnen i Bolivia.

Hjälp Oss Hjälpa Barnen!