Aktuellt

Ett barn, ett liv, en framtid!

Under snart 30 år har vi kunnat rädda många bolivianska barn som blivit misshandlade, utnyttjade och övergivna. Det är svårt att förstå, men det är den grymma verklighet som många barn lever under. Vår uppgift är att ge dessa ”bortglömda” barn en chans att få bo i en trygg miljö där de får känna sig både älskade och respekterade. För dem som aldrig gått i skola tidigare blir det ett spännande möte med lärare och andra elever. En ny värld öppnas! De som tidigare gått i skola, men blivit tvungna att sluta av olika orsaker, får en ny chans att fortsätta sin skolgång. Det är för dessa utstötta barn vi öppnar våra hem. När barnen känner sig sedda, hörda och värdefulla får de också en positiv självkänsla och tro på framtiden.

Tre pojkar räddades från gatan!
José Luis, 14 år och Jostin, 8 år, är bröder, som vi för en tid sedan fick ta hand om. De kom från en uppväxt av vanvård och misshandel och som ledde till att de inte längre kunde gå i skolan. När deras situation förvärrades ytterligare började pojkarna vistas på gatan tillsammans med andra gatubarn. Från en liknande dramatisk situation kom också Miguel Angel, 12 år. Myndigheterna uppmärksammade pojkarnas situation och frågade oss om vi hade plats på pojkhemmet El Arca för att ta hand om dem. Nu finns de i trygghet på hemmet bland nya kamrater och har även fått börja skolan igen. Vilken glädje för oss att vi hade möjlighet att hjälpa dessa grabbar att komma bort från gatan.

Vi kan också glädja oss åt att vi kunnat återförena fyra av våra barn till sina familjer. Om familjesituationen förändras och det finns möjlighet för barnen att återvända hem eller till någon nära släkting, så genomförs detta i samarbete med den bolivianska barnavårdsmyndigheten. Det är en viktig del av vårt omfattande arbete.

Hjälp Oss Hjälpa Barnen

 

Projekt och aktiviteter!
Mycket har skrivits om barnens rättigheter och många vackra ord är sagda, men det är vad vi verkligen gör för barnen som är det allra viktigaste.

Därför är det en glädje för oss att kunna berätta om barnens vardag och de olika aktiviteterna vi har vid sidan om skolgången. Barnen deltar med iver i olika projekt. De lär sig mycket, samtidigt som de har kul tillsammans.

 

 

 

Flera mindre jordbruksprojekt. Som vi skrivit tidigare provar vi oss fram med att odla olika grönsaker och växter för att se vad som fungerar bäst. Det här är projekt som barnen deltar ivrigt i. Nu har de satt potatis, planterat ärtor, majs, pumpa, persilja, gurka, selleri, bönor och lite annat.

Barnen gödslar, planterar, vattnar och har stor förväntan på resultatet. I ett jordbruksland som Bolivia är det viktigt att lära sig bruka jorden, och den möjligheten har barnen på hemmen. Allt som barnen får möjlighet att lära sig kallar vi; ”lära för livet”.

 

 

 

Vattenprojekt. Vi planerar nu att så fort som möjligt byta ut två av våra fem stora vattentankar på pojkhemmet El Arca, samt byta ut 16 duschar som inte fungerar så bra. På flickhemmet Rosa de Sarón har vi nyligen rengjort hela vattensystemet som förser hemmet med vatten från vår djupborrade brunn.

Ny infart till pojkhemmet El Arca. Det har länge varit nödvändigt att lägga en betongplatta framför entrén eftersom det har varit svårt att köra in under regntiden, då det blir väldigt lerigt. Nu är den klar inför kommande regnperiod!

Gåva Projektutveckling

 

Studiebostad. Vi önskar bygga en egen studiebostad till de äldre flickorna, men vi måste avvakta tills smittspridningen av Covid 19 minskar. Vi har heller inte i nuläget den ekonomi som behövs för att genomföra bygget. Flickorna får tyvärr vänta ett tag till på sitt nya boende.

Dagens skolgång i skuggan av Corona-pandemin!
Under året har barnen varit helt isolerade på hemmen och inte kunnat gå till skolan. Nu har situationen förändrats och barnen har fått större möjligheter att tidvis vara på skolan. Flickorna är uppdelade i två grupper. Halva gruppen går till skolan en vecka medan den andra halvan får stanna hemma och genomföra skolarbetet där. Veckan som följer är det den andra gruppens tur att gå. Alla pojkarna får däremot gå till skolan samtidigt, men bara tre dagar i veckan. Nu får barnen äntligen möjlighet att träffa sina lärare och skolkompisar och bryta den isolering de levt under i så lång tid.

                                   Rocío längst bak på bilden.

Nära Corona-döden!
Vi kan inte föreställa oss hur det är att bo i ett land som Bolivia när Corona-pandemin slår så hårt mot folket. Den bristfälliga och dyra sjukvården gör att de som insjuknar inte alltid får någon hjälp. Finns det plats på sjukhusen är det bara för dem som kan betala för sig. Ingen sjukvård och inga mediciner är gratis. Behöver du exempelvis syrgas så måste du själv köpa den, om det nu överhuvud taget finns att tillgå. Som vi skrivit tidigare så dör människor utanför sjukhusen eller i sina hem utan att få hjälp.

Rocío som arbetar som psykolog på våra hem, drabbades av Corona. Hon blev otroligt sjuk och svävade länge mellan liv och död i sitt hem. Vi var många som bad för Rocíos liv och gjorde samtidigt en insamling så att familjen kunde köpa syrgas och mediciner. Efter ett par mycket kritiska månader blev Rocío långsamt bättre och till allas stora glädje är hon nu tillbaka i arbetet bland barnen.

Barnens högtid är snart här!
I skuggan av Corona-pandemin handlar ändå julen om glädje, hopp, förväntan, kärlek och vänskap. Det behöver vi alla – och det känns extra viktigt även i år. Julfirandet för barnen i Bolivia är redan fyllt av förväntan. Genom julen kan vi påminna och visa barnen att livet kan vända och att det finns hopp för framtiden.
Önskar du att dela din jul- och ditt nyårsfirande med barnen i Bolivia?
Då kan du vara med och ge en extra gåva. Detta är något som våra pojkar och flickor längtat efter hela året.

Min Julgåva I År

 


Aktuella behov!

Stöd till olika projekt, inköp av utrustning och underhåll och reparationer av hemmen.

Vi kommer att fortsätta att utveckla olika projekt. Ett av exemplen är jordbruksprojekten.

Med ca 80 barn på hemmen så slits naturligtvis utrustning och lokaler som måste repareras och underhållas.

Vi behöver också köpa in kläder och skor inför nästa år för skola och fritid.

Tack för ditt stöd. Barnens glädje är vår glädje!

Hjälp Oss Hjälpa Barnen Ny Månadsgivare