Aktuellt

Corona- spridning och undantagstillstånd i Bolivia!

Utegångsförbud och stränga straff!
I Bolivia råder det undantagstillstånd och utegångsförbud sedan drygt två veckor för att förhindra ett stort utbrott av Covid-19. Hela landet är ner stängt! Går folk ut på helgerna utan tillstånd kan straffet bli 10 års fängelse. Under veckorna får en person/hushåll gå till fots och handla mellan 07.00-12.00 en gång i veckan. Bryter man dessa regler under vardagarna straffas man med 8 timmar i häktet och höga böter. Polisen och militären finns på överallt på gatorna.

De transporter som verkar fungera är med mat, grönsaker och frukt för att förse marknaderna så att folk kan handla där. De får bara handla på närmaste marknad. Priserna på mat har också skjutit i höjden.

Äntligen tillstånd att hämta mat!
För två dagar sedan fick vår buss som vi har på El Arca äntligen ett tillstånd att hämta mat, men endast på fredagarna. Det var första gången på två veckor bussen fick användas. Körningen får bara genomföras direkt till närmaste marknad och åter till hemmet. En av våra grabbar, Alex som går på universitet, är den ende som har tillstånd att köra bussen. Det verkar som vi också skall få ett liknade tillstånd för bussen att även köra till flickhemmet. Vi har ännu inte fått något besked om detta. Tidigare har barnen fått ta av den mat vi alltid har i lager på hemmen. Ris, pasta och en del annan torrmat. Baka kan de också göra och använda de vi har av mjöl och annat. Vi vet också att någon varit till hemmen och levererat lite grönsaker i skydd av mörkret. Nöden har ingen lag! Barnen måste ju få mat! Personalen jobbar i skift på 4-5 dagar innan de har möjlighet att byta.

Barnen är sedan tre veckor inne på hemmen och skolorna är stängda. Naturligtvis är det mycket påfrestande för alla att leva så tätt på varandra.

Hjälp Oss Hjälpa Barnen

 

Pressad situation på hemmen
Hur utbrett Covid-19 är i landet vet ingen. Sjukvården fungerar dåligt och resurserna är mycket begränsade. Vi får dagligen en uppdatering från våra ledare i Bolivia och vi hör att de är mycket oroliga. Matsituationen på hemmen har varit ytterst pressande och de har gjort allt för att lösa situationen. Alla våra ledare och den övriga personalen gör ett fantastiskt arbete och vi vet också att de äldre barnen tar hand om de yngre. De är en stor familj med totalt 88 barn i dag!