Aktuellt

Barnens oro under pandemi och politisk kris!

Jimena, en av våra ledare skriver: ”Det är inte lätt för barnen att leva isolerade, speciellt inte för de yngre. Några är periodvis rädda, deprimerade, ledsna och har drabbats av ångest. Men genom vår personal klarar vi att ge barnen den hjälp de behöver för att komma över sina känslor. På det hela taget har allt gått bra och vi har kunnat hantera situationen. Alla deltar också i det dagliga arbetet på hemmen med matlagning, bakning, städning, tvättning och med andra vardagssysslor. Det skapar gemenskap, sammanhållning och glädje som är speciellt viktig nu under isolationen”.

Några korta ord om barnens oro.
Tvillingarna Karen och Karina, 8 år, är alltid tillsammans, de håller ihop och hjälper varandra. När de kom till oss hade en av dem stora problem. Nu under pandemin har problemen återkommit, men det får hon nu hjälp med att bearbeta. Systrarna Thais, 9 år, och Damiana, 6 år, som polisen fann under en bro, berättar att de saknar sina klasskamrater och längtar till att skolan skall öppna igen. Shirley, 13 år, har sina två yngre bröder på pojkhemmet. Nu när de inte kan träffas har hon istället sänt några små leksaker till dem med en i personalen. Nelly, 10 år, berättar att hon är glad och tacksam att få hjälp av de äldre flickorna på hemmet. Hon tycker att det är jobbigt att vara isolerad och är rädd för att hon och hennes lillebror på pojkhemmet kan bli smittade. Jaime, 17 år, är orolig över att pandemin kan förstöra hans planer inför framtiden. Jhonatan, 10 år, är orolig för att viruset kan döda hans morfar. Men tack vare morfars granne får han prata med honom en gång i veckan och det gör att Jhonatan kan känna sig lugnare.

Polisen fann Luis Fernando i en park!
När Luis Fernandos, 10 år, förlorade sin mamma förändrades hans liv och familjesituation dramatiskt och han blev tvungen att börja leva på gatan. Han sov i parker och försökte klara sig så gott han kunde.
Efter en kort tid ute på gatan upptäcktes han av polisen som tog med honom till barnavårdsmyndigheten. De kontaktade oss och nu finns Luis Fernando i trygghet bland de övriga på pojkhemmet El Arca.

Höga prisstegringar på mat!
Till följd av Corona-pandemin och de omfattande politiska oroligheterna i landet har priserna på bland annat mat och mediciner stigit med mellan 100–300%. Vägar och infarter till städer är blockerade och transporterna kommer inte fram. Lastbilar och långtradare blir stående och lasten av mat förstörs i värmen.
Djuren dör av värme och törst under transporterna och lastas av på eller vid sidan av vägen. Den stora sopstationen i staden Cochabamba, där vi har våra hem, är blockerad och berg av sopor växer på gatorna som sprider sin stank. Det är naturligtvis också stor risk för olika former av smittspridning.
Det som finns att köpa på marknaderna kommer från lokala producenter och i mycket begränsad mängd och därmed blir priserna skyhöga.
Barn och fattiga familjer är de som drabbas hårdast.

 

Vilken möjlighet jag fick att hjälpa mitt i krisen! 
Nu kan du se mig tävla i ”Heta stolen” i Postkodmiljonären. Jag har alltid älskat frågesport och fick en fantastisk möjlighet att både uppfylla en gammal dröm och samtidigt kunna göra lite nytta. Hälften av det jag eventuellt vinner kommer att gå till arbetet i Bolivia.
Den 28 och 29 augusti kan du följa min väg genom de allt svårare frågenivåerna. Programmet sänds i två delar i TV4, fredag och lördag klockan 19.30.
Var med och heja på mig.
Helen Salomonsson

PS: Jag kan också berätta att samma vecka som programmet sänds, vecka 35, kommer det ut ett långt reportage i Hemmets Veckotidning som handlar om den resa jag gjorde till Bolivia 2019 tillsammans med min man Stefan.

Tack för ditt stöd! Barnen behöver oss mer än någonsin i en denna svåra tid som råder i Bolivia!

 

Hjälp Oss Hjälpa Barnen!