Aktuellt

15 flickor volontärer på äldreboende och sjukhus

Just nu har alla elever i Bolivia ett långt skollov som motsvarar det svenska sommarlovet. Under lovet gör 15 av våra äldsta flickor volontärarbete på ett äldreboende och det statliga sjukhuset Viedma här i Cochabamba. Vi har pratat med några av tjejerna som praktiserar på ålderdomshemmet och det var fantastiskt att höra när de berättade om sina upplevelser att hjälpa gamlingarna på hemmet med både det ena och andra! Våra ledare på flickhemmet trodde att tjejerna skulle tycka att det var lite tufft att jobba, men till allas stora överraskning tycker alla att det är spännande och kul, om än ganska krävande.

bild 2Det andra gänget av flickorna gör sin praktik på olika avdelningar på sjukhuset; brännskadeavdelningen för barn, medicin och kirurgavdelningen, infektionskliniken och onkologiavdelningen. Även flickorna som går bagarutbildningen gör denna praktik under skollovet. De har med andra ord fullt upp, men tjejerna är otroligt positiva och glada att få denna möjlighet. Under nästa längre skollov är det grabbarnas tur att få praktisera. Nu ser vi fram emot att läsa de skriftliga rapporterna från tjejerna där de skall berätta om sina upplevelser som volontärarbetare. Vi hoppas att vi skall kunna förmedla några utdrag från rapporterna lite senare.

Tjejerna och grabbarna skall få en bra utbildning, men även få erfarenheter som de kan ta med sig vidare i livet när de en dag lämnar oss för att klara sig själva. Det är viktigt för oss att de integreras i samhället och blir ansvarsfulla och omsorgsfulla medborgare som bidrar till samhällets utveckling.

 

För att nå det målet är det viktigt att de lär sig att leva tillsammans med andra, att samarbeta och inte minst – solidaritet. På samma sätt som det är viktigt att barn här hemma lär sig att bry sig, göra en insats och visa solidaritet för sina medmänniskor, är det viktigt att våra barn i Bolivia lär sig detta. Det är även viktigt att de får erfarenhet från arbetslivet och får inblick i vilka förväntningar en arbetsgivare har till dem. Inte minst berikar det deras tillvaro och liv just nu att få möta olika människor och delta i olika aktiviteter. Allt detta är en del av vårt stora ansvar; nämligen att barnen både blir utbildade och bildade så att de kan gå in i vuxenlivet med en verktygslåda som innehåller kunskaper, färdigheter och kompetenser att möta utmaningar och möjligheter med.

Hjälp Oss Hjälpa Barnen