Aktuellt

Från marknaden körde vår buss till hemmen!

I Bolivia råder det undantagstillstånd och utegångsförbud sedan den 23 mars.
Barnen har varit isolerade på hemmen i sex veckor utan möjlighet att röra sig utanför området eller gå till skolan. Vi har under denna tid haft stora problem med att lösa matförsörjningen till hemmen. Inga transporter har varit tillåtna. Som väl är har vi alltid ett lager av torrmat med bland annat ris, pasta, mjöl, socker, te, mjölk och choklad pulver. På båda hemmen har de också möjlighet att baka bröd.

Men så fick vi äntligen tillstånd att köra vår buss till en marknad för att köpa grönsaker, frukt, kött och annan mat till båda hemmen. Alex som är äldst på pojkhemmet och går på universitet körde till marknaden och hade två andra grabbar med sig. De blev stoppade flera gånger av polisen som kollade att de hade tillstånd och de inspekterade också vad de hade i lasten. Det är otroligt stränga kontroller och stämmer inte allt så hamnar man i fängelse och får dryga böter. Allt gick bra och de handlade så att de skulle räcka för två veckor på båda hemmen. Nu har Alex tillstånd att köra bussen och handla en gång i veckan.

 

Alla hjälps åt
Det är en fantastisk sammanhållning bland barnen på hemmen. De äldre ungdomarna tar hand om de yngre, de lagar mat och bakar tillsammans. De ungdomar som går i gymnasium och på universitet hjälper de yngre med skolarbete och undervisning.
De genomförs också temadagar för olika åldersgrupper. Personalen planerar många olika aktiviteter och vakar över att alla har det bra under den långvariga isoleringen.

Coronasmittan breder ut sig allt mer i landet och ingen har riktigt koll på hur många som smittats eller dött. Den bolivianska hälsovårdsmyndigheten och sjukvården är mycket begränsad och som alltid är det de svaga och fattiga som får lida mest.

En flicka, 12 år, begick självmord efter två veckor av svält. Hon kom från en by där hon levde med sin fattiga familj och den tragiska händelsen gick ut på nyheterna över hela Bolivia.

 

I den kritiska tid som vi nu går igenom är det viktigare än någonsin att banden mellan våra ledare, barnen och oss är starka. De känner vårt stöd och det skapar trygghet på hemmen i en svår tid.
Hjälp Oss Hjälpa Barnen