Aktuellt

Barnens högtid är snart här igen!

Förberedelserna inför julfirandet i Bolivia är redan igång och barnen är fyllda av stor förväntan. Några av barnen som har kommit till oss under året har aldrig tidigare fått uppleva en jul med glädje, god mat, sång, paket och allt det andra festliga som hör julen till.

Alldeles för många barn upplever gång på gång att det inte är någon idé att ha förväntan på något gott. Besvikelserna har varit alltför många.

Julen på våra hem är nog ett av det allra finaste uttrycken för julens budskap som handlar om kärlek, gemenskap och att ha kul tillsammans. Det behöver vi alla få uppleva mer av.

Önskar du att dela din jul- och ditt nyårsfirande med barnen i Bolivia?
Det kan du göra genom ett ge ett stöd till allt extra som skall köpas in.

Min Julgåva!

 

Hoppet om förändring!
En del av barnen som kommer till oss är så illa behandlade att man kan tro att livsgnistan nästan slocknat. Allt verkar så ogenomträngligt mörkt. Deras ögon talar om rädsla och misstänksamhet. De ser de vuxna mer som ett hot än en trygghet i livet. Men oavsett hur barnen haft det tidigare så lever ändå det lilla hoppet kvar i dem om en förändring. Trots allt finns livsgnistan kvar där i detta djup av mörker. När de får uppleva kärlek och omsorg dröjer det inte länge innan skratten hörs, leken är igång och kramar delas ut till kompisar och ledare. Skolans värld öppnas och livet att lära börjar tillsammans med lärare och nya klasskompisar. Vi har med egna ögon sett hur barnen dansar på vägen till skolan i sina skoluniformer. Då fylls man av innerlig glädje och tacksamhet!

En ny familj!
Utan att vi kan berätta allt går det ändå på något sätt förstå att ett barns liv kan fullständigt haverera när familjebanden inte längre finns. För knappt ett år sedan kom Isabel till oss i ett mycket kritiskt tillstånd. Hela hennes uppväxt av svåra traumatiska upplevelser hade satt djupa spår i hennes liv. För första gången i livet fick Isabel möta människor som ville henne väl. Hon fick möta kärlek och omsorg, men också regler att förhålla sig till, vilket var svårt i början. Steg för steg såg vi en positiv förändring hos Isabel.

I dag är hon en glad tjej med goda relationer till de övriga flickorna på hemmet. Hon har även fått börja skolan på den nivå hon befinner sig.

En dag fick Isabel en uppgift på skolan att rita ett släktträd. När hon var klar med sin uppgift visade hon stolt upp sin familj. Det var den nya familjen på flickhemmet!

Pappa och mamma var våra ledare Javier och Jimena, övriga i personalen var hennes mostrar och fastrar och de andra flickorna var hennes systrar.
Alla på hemmet har blivit Isabels nya familj!

 

Små trädgårdsodlare!
Diego, 13 år och Adrián, 8 år, gillar båda att ta ansvar att plantera olika fruktträd på marken kring pojkhemmet. Diego visar stolt sitt äppelträd som han planterade som ett frö. De vattnar och sköter trädgården med stor ömhet och är naturligtvis stolta när de får tillfälle att visa upp hur plantorna växer i värmen under deras ständiga bevattning.

Eftersom vi har ett stort markområde runt pojkhemmet har pojkarna möjlighet att lära sig odla olika grödor som de sedan kan skörda. Just nu planterar de bland annat tomater, gurka, kål, sallad, bönor, persilja, selleri och potatis. I Bolivia är det viktigt att kunna odla. Det är ett stort jordbruksland men det är också vanligt med små odlingar för eget bruk.

 

En prinsessa kom för att stanna!
En dag slank en liten vilsen hund in genom porten till flickhemmet till allas stora glädje. Bättre mottagande kunde hunden inte fått.

Flickorna hörde sig för hos grannarna i området, men ingen visste vem som var ägare till hunden. Ingen blev ledsen för det!

Alla välkomnade den nya familjemedlemmen som nu har fått namnet Prinsessa och är hemmets lilla maskot.

Vår buss är reparerad och rullar igen!
Det blev stor glädje bland grabbarna när vår buss började rulla igen efter en reparation av bränslesystemet! Samtidigt har vi åter igen kunnat hyra en buss till tjejerna. Nu kan alla vara med på utflykter och kyrkans olika aktiviteter. Med över 70 barn som vi har ansvar för är det viktigt att vi har möjlighet till säkra transporter. För en tid sedan gjorde barnen en utflykt till toppen av ett berg där den höga Kristusstatyn står och blickar ut över Cochabamba

Barnens kreativitet, engagemang och fantasi
Alla vackra ord om barnens rättigheter är redan uttalade! Men många gånger stannar det bara i ord och tomma löften. Våra hem saknar kanske lyx, men istället är de fyllda av kärlek och omsorg för barnen. Barnen är vår prioritet och inte det materiella. Det är kärleken till barnen som upprättar och förvandlar deras liv. Med små medel kan vi uträtta storverk!

Vår bolivianska personal finns ständigt där vid deras sida. Det är genom deras hängivna arbete som framtiden formas för barnen, och det är genom ditt ekonomiska stöd som vi tillsammans kan visa att livet kan vända, hur hopplöst det än kan verka.

 

Behov av ditt stöd!
Med våra nyhetsbrev önskar vi ge dig en uppfattning om hur vi arbetar, men vi vill också att du skall förstå hur viktigt ditt ekonomiska stöd är och vad det betyder. Utan ditt stöd till vårt arbete hade barnen hamnat på den mörka sidan av livet. Nöden kommer aldrig att ta slut, men vi kan ändå tillsammans rädda en flicka, en pojke från ett liv i misär eller kanske också undergång i unga år. Det är den dystra verkligheten. Tack för sitt stöd. Barnens framtid är vår glädje!

Så vill vi önska er alla en fridfull och välsignad Jul och ett hopp om ett Gott nytt år 2023! 

 

Mitt Stöd Till Barnen

 

Månadsgivare

 

BRA_Nyheter_nr4_november_2022