Aktuellt

Av kärlek!

Från sitt hjärta skrev en ung svensk medarbetare 2003.
Många säger att det vi arbetar med här i Bolivia är ett gatubarnsprojekt, ett rehabiliteringsprojekt eller något liknande. Detta är självklart inte fel, men jag vill uttrycka det på ett annat sätt. Vi arbetar med människor, unga människor. Barn och ungdomar som behöver kläder, en säng, mat, utbildning och mycket annat- men som först och främst behöver kärlek, det är därför jag är här.
Vi älskar barnen i Cochabamba, som blev födda utan kärlek och som skulle leva utan kärlek. Men vi som är här i Bolivia och alla ni som är där hemma kämpar för dessa pojkar och flickor, och tillsammans har vi sagt stopp! Vi vägrar att Edwin aldrig skall få fira sin födelsedag, att Jocelyn måste lägga sig varje kväll utan en godnattkram eller att de som bor på gatan måste bli kvar där.

Nej, vi vill att alla dessa barn skall få uppleva att det finns någon som bryr sig, att när jag gråter så har jag någon som torkar mina tårar, när jag har ont så finns det någon som delar min smärta. Det är därför vi fortsätter vårt kärleksprojekt- för vi älskar barnen som ingen annan vill älska”.
Av kärlek

Samma drivkraft!
I dag arbetar vi mer förebyggande innan barnen börjar vänja sig vid livet på gatan och växa upp med missbruk, våld och kriminalitet. Det går så fort! På så sätt har vi kunnat rädda fler barn innan de är för sent, men det är samma djupa kärlek till dessa utsatta, övergivna och bortglömda barn som driver arbetet vidare.

Vi vill att de barn som ses utan värde, de bortglömda och försvarslösa skall få samma möjlighet som andra barn att få bo i en trygg miljö där de får känna sig både älskade och respekterade. När barnen känner sig sedda, hörda och värdefulla får de också en positiv självkänsla och tro på framtiden.

Förändringar och utveckling
Mycket har naturligtvis förändrats och förbättrats, under de 30 år vi har arbetat. Bland annat inom utbildning och att även ge möjlighet till studier på universitet. Barnen har också fler möjligheter att gå på kurser och utbildningar på hemmen parallellt med den normala skolgången.

Sömmerskeutbildning
I april startade vi åter upp den mycket efterlängtade sy och textilutbildningen på flickhemmet. Nu är den i full gång under ledning av vår lärare Alejandra. Vi var själva med på invigningen av utbildningen. Det var en oförglömlig upplevelse att se flickornas förväntan när Alejandra välkomnade var och en in i undervisningsrummet med en kram. Vilken glädje och iver det är bland de 14 entusiastiska tjejerna som fått möjligheten att gå den tvååriga utbildningen. Den genomförs efter skoldagens slut. Det var några år sedan vi sist hade den utbildningen. Det beror på att flickorna som går måste ha åldern inne om det skall kunna tillgodogöra sig kursen. Utbildningen avslutas med en utställning, mannekänguppvisning och diplomutdelning. Det blir också som en stor fest för alla på hemmen!

Rudy som kör taxi
När Rudy var 7 år kom han till vårt pojkhem El Arca. Han kom tillsammans med sin kompis Juan Carlos och båda hade levt på gatan. Det var år 2003. Det var svårt att få fram uppgifter om Rudys verkliga bakgrund och vad som hänt i hans liv när han var liten. Vi kunde bara konstatera att han blivit övergiven och lämnad att klara sig själv i den farliga miljön bland de övriga gatubarnen. Rudy berättade för våra ledare att han hade en pappa, men visste inte var han var. Uppgifterna han lämnade gick isär och vad som var sant gick inte att få fram. Tillsammans med Rudy letade våra ledare efter pappan på en plats där han påstod att han kom ifrån, men utan resultat. Rudy blev väldigt ledsen och förtvivlad över att inte finna sin pappa. Mitt i denna livskris att vara ensam och övergiven började Rudy stegvis trivas på hemmet. Han fick fort kompisar och började gå i skolan. Rudy växte upp hos oss och blev ett föredöme för de övriga pojkarna. Det gick bra i skolan och han hade stort intresse för idrott, speciellt fotboll. När han gick ut gymnasiet ville han börja studera till idrottslärare på universitetet, men han hoppade av studierna för att söka arbete istället. I dag kör Rudy taxi och kommer ibland till hemmet för att hämta någon i personalen eller hjälpa till på annat sätt. För Rudy blev El Arca räddningen och det är också hans familj där han alltid känner sig välkommen.

Barnens jul!
Tiden går så fort och snart är barnens största glädjehögtid här igen. Nedräkningen har börjat!
Planeringen inför julfirandet i Bolivia är redan igång och barnen är fyllda av stor förväntan – och så ska det vara!
Flera av barnen, som har kommit till oss under året, har aldrig tidigare fått uppleva en jul med glädje, god mat, uppträdanden för varandra, paket och allt det andra festliga som hör julen till. De har hört om julen, sett dekorationerna och allt det festliga, men aldrig själva fått uppleva något av det.
Vi har under alla år kunnat ge barnen en fin jul och det vill vi naturligtvis göra även i år trots den ekonomiska situationen som vi alla känner av. Men låt oss inte spara in på barnens jul och nyårsfirande.
Önskar du att dela din jul och ditt nyårsfirande med barnen i Bolivia?
Det kan du göra genom ett ge en extra gåva.

Min Gåva Till Barnens Jul!

Vi är i akut behov av fler faddrar till hemmen!
Vi är i stort behov av fler faddrar till hemmen! Att bli fadder innebär att ditt stöd kommer alla barnen till godo på ett rättvist sätt i det dagliga livet. Ett stabilt fadderstöd gör att vi också kan planera och genomföra flera viktiga projekt och aktiviteter för barnen. Vår önskan är naturligtvis att vi kan fortsätta utveckla arbetet på hemmen.
Vill du stödja oss genom autogiro kan du gå in på vår hemsida och fylla i dina uppgifter så dras ditt önskade belopp från ditt konto, men utan bindningstid. Du kan avsluta när du själv vill.
Tack för att du vill bli ny fadder för hemmen!

Fadder Till Hemmen

 

Ett citat från Bibeln!
”Om någon behöver ditt stöd, och du kan hjälpa, så säg då inte nej. Vänta inte tills i morgon utan gör det nu!/Ordspråksboken 3:27-28.
”Dessa ord uppmanar oss att se andras behov och att hjälpa om vi kan utan att vänta eller tveka”./Jörgen W.

Vi kan alla känna att det lilla vi gör inte betyder så mycket. Dessa tankar får inte slå rot! Varje gåva du ger och varje krona är en viktig pusselbit att lägga till helheten som gör att arbetet fungerar och barnen får känna trygghet.

Mitt Stöd Till Barnen!

 

Tack för ditt så viktiga stöd i en svår ekonomisk tid!