Aktuellt

Bolivianska ministrar mötte våra barn!

Regeringsministern Juan Ramón Quintana och departementssekreteraren Casmira Rodriguez mötte våra barn och våra ledare.

2_12016

Den bolivianska regeringen har valt ut våra två hem Rosa de Sarón och El Arca som det bästa exemplet i Cochabamba på hur man kan hjälpa barn som kommer från svårt utsatta situationer. Vilket fantastiskt erkännande!
Det var en stor dag för oss när vi fick ta emot två representanter från den bolivianska regeringen. Besöket kom väldigt överraskande och med bara en dags varsel. På morgonen kom först en delegation som förberedde besöket och några timmar senare kom regeringsministern Juan Ramón Quintana tillsammans med departementssekreteraren Casmira Rodriguez.

Alla våra flickor, pojkar och ledare tog emot regeringsdelegationen och en av flickorna från Rosa de Sarón och en av pojkarna från El Arca höll ett kort välkomsttal. Juan Ramón Quintana talade sedan till alla barnen och ledarna för hemmen och framförde även en hälsning från president Evo Morales. Ministern uppmuntrade barnen att ta vara på de möjligheter de fått, studera och arbeta hårt för att lyckas i livet. Efter talet bjöds alla på en enkel lunch.

IMG_3169

Ett fantastisk julfirande!

JulfirandeAlla barnen hade längtat länge efter julen och allt som den innebär av glädje och gemenskap. Vi möttes av många tindrande ögon när vi var på flickhemmet där alla var samlade på julafton. Några dagar innan hade vi haft den årliga julfestivalen. Det är en färgsparakande fest med drama, dans och mycket annat! Barnen och ledarna förbereder festivalen noga och alla ser fram emot att få visa sina kostymer och vad de har tränat på. Vi var med och fick se en mängd uppträdanden och kvällen avslutades med att alla bjöds på bakverk som flickorna i bagarutbildningen bakat. Vilken härlig start på julfirandet!

Julen är barnens högtid och det är en stor glädje att få se alla, både små och stora, njuta av dagen och glädjas över julklapparna de får och maten som serveras. På julafton fick alla sina julklappar och både barnen och ledarna höll tal och tackade alla som varit med och gjort julfirandet möjligt även i år.

Överraskningar hör även julen till, och efter julklappsutdelningen kom första överraskningen! Vi hade köpt bollar, hopprep och spel till båda hemmen som fördelades under jubel och glädje. Vi hade tidigare sett att de bollar som fanns var mer lik skinntrasor än bollar!

Efter julmiddagen, då alla var mer än mätta, kom överraskning nummer två! Vi delade ut 120 välfyllda godispåsar. När vi bar in påsarna i matsalen skrek alla av glädje! Godispåsarna var välfyllda av olika sorters godis som vi köpt på marknaden. Även alla ledare och deras egna barn fick godispåsar.

Efter julmiddagen stannade vi ett par timmar och var tillsammans med barnen, spelade fotboll, basket och hade otroligt kul.

Varje år brukar vi också ge alla ledare och övrig personal en korg med julmat. I år valde vi att gå ut tillsammans för att äta på en restaurang och det var verkligen uppskattat av alla.

Hjälp Oss Hjälpa Barnen

 

Det blev ett oförglömligt julfirande även i år!

TillsammansTillsammans gör vi skillnad!

Elevernas engagemang i olika skolor under året är otroligt imponerade att se! Deras vilja att göra något konkret och visa solidaritet för andras liv och framtid visar att de bryr sig om andra människor i nöd. Eleverna vill verkligen engagera sig och de behöver en vuxenvärld som vägleder och står vid deras sida. Det sker i dag genom att lärare och föräldrar inspirerar och medverkar på olika sätt så att eleverna får möjligheten till en arbetsinsats som innebär att andra barn får en ny chans i livet.

Ett exempel är Svarteskolan i Ystad där eleverna tillverkade 400 armband med texten Göra gott & Schysst. Pengarna kommer nu att gå till inköp av skor till barnen på hemmen.

Friluftsskolan Vargen i Kiruna genomförde sin årliga julinsamling och på Högalidskolan i Kiruna valde eleverna att även i år var ute med insamlingsbössor under veckorna innan jul .

Julgåvor som kommit in från olika kyrkor, företag och privatpersoner i både Sverige och Norge har varit avgörande för att vi kunnat genomföra julfirandet i Bolivia.

Från alla barn och ledare kommer ett STORT TACK för att de fick en härlig och oförglömlig jul även i år!

Volontärer15 flickor volontärer på äldreboende och sjukhus

Under det långa jullovet gjorde 15 av våra äldsta flickor volontärarbete på ett äldreboende och det statliga sjukhuset Viedma här i Cochabamba. Det var fantastiskt att höra när de berättade om sina upplevelser att hjälpa de gamla på hemmet. Våra ledare trodde först att tjejerna skulle tycka att det var lite tufft att jobba, men till allas stora överraskning tyckte de att det var spännande och kul, om än ganska krävande.

Det andra gänget av flickorna gjorde sin praktik på olika avdelningar på sjukhuset; brännskadeavdelningen för barn, medicin- och kirurgavdelningen, infektionskliniken och onkologiavdelningen. Även flickorna som går bagarutbildningen genomförde denna praktik under skollovet. Under nästa längre skollov är det grabbarnas tur att få praktisera.

Tjejerna och grabbarna skall få en bra utbildning, men även erfarenheter som de kan ta med sig vidare i livet när de en dag skall klara sig själva. Det är viktigt för oss att de integreras i samhället och blir ansvarsfulla och omsorgsfulla medborgare som bidrar till samhällets utveckling.

I nästa nyhetsbrev kommer några av flickorna att själva berätta om sina erfarenheter att arbeta som volontärer.

1_2016_8Bageriutbildningen fortsätter

Skola och utbildning är lika med möjlighet till en framtid! För några månader sedan påbörjade nio flickor en bagarutbildning på flickhemmet Rosa de Sarón. Utbildningen leds av en boliviansk bagare och bedrivs vid sidan om flickornas normala skolgången och även under skolloven.

Det är fantastiskt att se flickornas iver och glädje att lära sig baka och att se hur skickliga de blivit på så kort tid i att bland annat baka och dekorera tårtor. För några dagar sedan blev alla på hemmet bjudna på nygräddade pizzor som de bakat! Förhoppningsvis skall vi också få sälja en del bakverk framöver.

Carin och Matilda

Carin och Matilda från Gällivare skriver om sitt besök i Bolivia!

Varje år, under våren, anordnar Sjöparksskolan i Gällivare en insamling för Barnens RäddningsArk (BRA-dagen) och under mina 10 år som elev på Sjöparksskolan har jag deltagit varje år. Barnens RäddningsArk har två barnhem i Cochabamba i Bolivia för pojkar och flickor som lever på gatan eller är i riskzonen att hamna där. Under min och Matildas resa genom Sydamerika hade vi vägarna förbi Cochabamba och möjligheten att besöka barnhemmen. Det var verkligen givande att äntligen få se allt i verkligheten eftersom vi arbetat så mycket med det under grundskoletiden. Jörgen och Solveig Wrengbro, som har startat upp barnhemmen, samt den bolivianska personalen gör ett fantastiskt bra arbete! Det värmer i hjärtat att se hur lyckliga, glada och kärleksfulla barnen är trots allt hemskt de har varit med om. Ett stort tack till Jörgen och Solveig för att vi fick besöka barnhemmen, det har verkligen blivit ett minne för livet.
Carin och Matilda

En stor familj

En stor familj!

Visste du att av våra 80 barn har vi 56 syskon? Någon har sagt: Having somewhere to go is a home, having someone to love is a family, and having both is a blessing. Barnen vi tar hand om har som oftast förlorat båda delar, både sitt hem och sin familj. Det blir en dubbel sorg och en dubbel förlust. Just därför betyder det extra mycket för dem när de kan hålla kontakt och vara tillsammans med sina syskon. Kontakten mellan syskonen är otroligt viktig och vi jobbar aktivt för att de skall känna att de är en mikrofamilj som är en del av den stora familjen på våra två hem. Vi ser även att kärleken och kontakten mellan syskonen sprider sig till de andra barnen och det bidrar till en familjär stämning och sammanhållning bland alla.

Med jämna mellanrum har vi olika aktiviteter för syskonen, där de får umgås och vara tillsammans. För ett tag sedan arrangerade vi en heldagsutflykt till en stor park där syskonen hade olika aktiviteter tillsammans. De lekte, spelade fotboll och åt den medhavda maten sittande i skuggan under träden. Det var fantastisk att få vara med och se hur de njöt av att vara tillsammans.

Hjälp Oss Hjälpa Barnen