Aktuellt

Nyhetsbrev 1-2017

Ett steg vidare i livet!

Vilken högtidsstund och vilken glädje det var när fyra av våra flickor; Norma, Jhoselin, Jessica och Gabriela och två av våra pojkar; Raul och Julian tog sin gymnasieexamen.

Det var ett stort och viktigt mål i deras liv och nu väntar fortsatta studier. Vi kan även glädjas över att Jhoselin blev studietvåa i sin kurs och Julian studieetta. Vilken otrolig bragd! Naturligtvis är det också en stor glädje och inspiration för alla de övriga barnen i familjen på El Arca och Rosa de Sarón att se de äldsta lyckas så bra med sina studier. De blir goda förebilder för de yngre.

Efter slutförd examen var det dags för den efterlängtade glädjefesten för alla med god mat, tal och många grattiskramar.

Svetsutbildningen fortsätter!

Under förra året började tio pojkar en svetsutbildning på El Arca. Nu har vi fått möjlighet att fortsätta utbildningen ytterligare ett år. Utbildningen pågår efter den normala skoldagens slut. Ambitionerna är stora och pojkarna är i full gång med att ivrigt praktisera och tillverka det som vi har behov av på hemmet. Vi köper in material och sedan är tillverkningen i full gång under ledning av en lärare. Svetsutbildningen är otroligt populär och vi hoppas att nästa år kunna fortsätta samma utbildning med ytterligare en grupp pojkar

En ny tvåårig textilutbildning har påbörjats

Till vår stora glädje har vi åter igen och för tredje gången kunnat starta upp den tvååriga textilutbildningen, som vi har på flickhemmet Rosa de Sarón. I januari 2014 tog 13 flickor sin examen och hade en fantastisk mannekänguppvisning som du kan läsa om i ett nyhetsbrev på vår hemsida från april 2014. Det är en avancerad utbildning där flickorna lär sig sy alla typer kläder och även för festtillfällen. Examensprovet är bland annat att de skall kunna sy en bröllopsklänning.

Ungdomsläger

Ett 30-tal av våra ungdomar har varit på kyrkans ungdomsläger uppe i bergen utanför Cochabamba. Totalt var det 380 ungdomar som var samlade under fyra dagar av gemenskap, aktiviteter, spännande utmaningar och äventyr med adrenalinet på topp! För våra flickor och pojkar betyder ungdomslägren kanske extra mycket eftersom det är ett tillfälle att träffa många andra ungdomar i samma ålder. Lägren är under enkla förhållanden och bjuder ibland på olika tuffa och oväntade utmaningar. Lägren är något som alla ser fram emot varje år med stor förväntan

En konsert med stort hjärta!

Gällivare Rotary Club och Kulturskolan i Gällivare stod även i år tillsammans som arrangörer för Alla hjärtans-konserten. Intäkterna gick som tidigare år till Barnens RäddningsArks arbete för gatubarn i Bolivia. Att uppleva kulturskolans elever som sjöng och spelade var  helt fantastiskt. Vilken musikalisk glädje, engagemang och mångfald som framfördes inför alla besökare som fyllde Folkets hus!

Symbolerna för hela konserten var stora och små hjärtan som man såg belysta över hela scenen. Dessa hjärtan speglade också engagemanget från elever, lärare och alla övriga som var med och genomförde konserten. Åter igen får vi glädjas över att se barn här hemma som på olika sätt hjälper andra barn i ett annat land till en framtid.

Tack alla ni som var med och genomförde konserten!

25-års jubileum på skolorna i Kiruna

Det är helt fantastiskt och unikt! I år firade nämligen Högalidskolan, Sameskolan och Friluftsskolan Vargen i Kiruna att det var 25 år sedan samarbetet inleddes med Barnens RäddningsArk för att hjälpa gatubarn i Bolivia att komma bort från gatan och ge dem möjlighet att istället gå i skola och få en utbildning. Allt började med att vi hjälpte gatubarnen på olika sätt direkt på gatan utan att ha något hem att erbjuda dem. Vi gav barnen mat, kläder, möjlighet till sjukvård och hjälpte unga mammor när deras barn inte mådde bra. Steg för steg utvecklades arbetet och i dag har vi ett hem för flickor och ett hem för pojkar. Där är barnen trygga och där formas deras framtid genom ledare och personal som visar barnen omsorg och kärlek.

Den 6 april genomfördes den traditionella Solidaritetsdagen med den stora basaren på Högalidskolan. Det blev en oförglömlig folkfest även i år med hundratals besökande som köpte hembakt, handarbeten, lotter bland annat till det stora konstlotteriet, fikade, lyssnade på konsert och delade en kväll av glädje med alla elever och lärare.

Vi vet alla att nöden aldrig kommer att ta slut, men vi vet också att kärleken heller aldrig kommer att ta slut och det visade elever och lärare åter igen på ett fantastiskt sätt.

Tack alla ni som arbetade och alla ni som kom till basaren på Högalidskolan och visade ert stöd med er närvaro och deltagande under tre intensiva timmar som gav ett helt fantastiskt ekonomiskt resultat på över 138 000 kronor!

Ni är alla fantastiska!

Extrainsamlingen före jul som gav ett fantastiskt resultat!

Före jul gjorde vi ett upprop om att vi hade ett akut behov av ett extra ekonomiskt stöd. Uppropet fick ett fantastiskt gensvar! Tack alla ni som var med och gav ett extra stöd och på så sätt räddade oss ur ett svårt ekonomiskt läge. Det var en otrolig lättnad och glädje att känna ert snabba stöd. Samtidigt vill vi passa på att tacka er alla som så trofast ger ert stöd så vi tryggt kan arbeta vidare.

Er insats är ovärderlig!

Stort ansvar och långsiktighet!

Vårt arbete med att ge barnen möjlighet till skola och utbildning är avgörande för att ge dem en stabil grund att stå på inför viktiga val för framtiden. Livet som började så illa för våra pojkar och flickor genomgår en fantastisk förändring. De tillhör den nya unga generationen av utbildade bolivianska ungdomar som växer upp och kommer att vara en viktig del i landets framtid – och det kan vi alla vara stolta över!

 

Hjälp Oss Hjälpa Barnen