Aktuellt

Det viktigaste vi kan ge!

Utöver kärlek, omsorg och trygghet på hemmen är skola och utbildning det viktigaste vi kan ge barnen. Det lägger en grund för deras framtid och de kan sedan ta egna beslut om sina fortsatta studier och yrkesval.

En stor högtidsstund
Vårt ansvar här hemma är att ge de ekonomiska förutsättningarna för skola och utbildning för alla våra pojkar och flickor.

I december tog Jhonny, 17 år, och Javier, 19 år, gymnasieexamen. Som alltid i Bolivia är det högtidligt och något man verkligen firar. Det är ett stort steg i livet och kanske speciellt för våra pojkar och flickor.
Rektorer och lärare håller tal och man delar ut diplom som visar att de klarat studierna. Man spelar också nationalsången, delar ut blommor och presenter. Våra ledare är alltid med och finns vid deras sida. Det är en fantastisk upplevelse att se dessa stolta studenter som lyckats slutföra sina studier.
Nu skall Jhonny och Javier först göra sin militärtjänst innan de bestämmer sig om de skall studera vidare.

Så blev jul- och nyårsfirandet på våra hem i Bolivia.
Under flera veckor förberedde personalen och barnen firandet tillsammans. Alla jobbade ivrigt för att få det fint och festligt. När allt var klart började det mycket efterlängtade julfirandet med att barnen hade olika inövade talanguppträdanden för varandra. Publiken applåderade, och jublade av glädje. Den mest entusiastiska publik man kan tänka sig. Barnen lärde sig också varför vi firar julen och det framgick också så levande genom deras uttrycksfulla uppträdanden. Vilken glädje för alla att vara tillsammans som en stor familj.

Nyårsfirandet avslutades med en stund av bön inför det nya året, men också tacksamhet för året som gått. Det har varit ett fantastiskt år och vi kan alla vara stolta över att vi har klarat alla utmaningar i en orolig tid. Låt oss nu kämpa vidare för barnens liv och deras framtid. Barnen behöver dig och mig. Tillsammans står vi starka!

Vi tar ansvar för barnen och barnen tar ansvar för varandra!
Att få kompisar och en bästis betyder otroligt mycket för de nya som kommer till oss. Vänskap skapar tillhörighet och gör oss alla mindre sårbara.

När vi själva upplever att bli erkända och visat förtroende lär vi oss att värdera både oss själva och andra.

Det är fantastiskt att se hur barnen tar hand om varandra. Ingen behöver känna sig utanför den stora familjen på hemmen och personalen vakar över barnen så att alla skall trivas och få det stöd de behöver för att känna sig trygga.

Varje barn har en historia med sig, och de har förhoppningar och ambitioner för framtiden. När barn och unga möter respekt och erkännande bidrar det till en upplevelse av tillhörighet som är otroligt viktig.

 

När Ariana, 9 år, kom till oss blev hon direkt kompis med Victoria som är något år äldre. De blev bästisar och Victoria blev också som en storasyster för Ariana.

Anthony blev ordentligt firad av alla då han fyllde 11 år. Det blev en stor dag för Anthony och naturligtvis blev det också en stor tårta som alla fick mumsa på.

De flesta av barnen som kommer till oss har aldrig tidigare fått fira sin födelsedag och många vet heller inte hur gamla de är. Så födelsedagarna är alltid något extra som alla ser fram emot.

Utan kärlek, inget riktigt liv!
Det sprudlar av glädje och liv bland barnen. Det både hör och ser man när man kommer på besök! Samtidigt finns det ett allvar av att lära sig det som är viktigt att kunna i livet på olika områden. Skolgången lägger naturligtvis en stabil grund av kunskap för framtiden. Om än det är svårt ibland för några av barnen så har de alltid hjälp av sina kompisar som det går lättare för. Många gånger har vi själva sett hur de lär av varandra och tillsammans hjälps åt att lösa uppgifterna. Det är som ett lag! När de stöttar varandra så går det bra för hela laget.

I den trygga miljön på hemmen sprudlar det alltid av olika fritidsaktiviteter. Det är alltid något på gång, men samtidigt har de även viktiga uppgifter att sköta.

Det skapar kamratskap och en stark vi-känsla mellan barnen. Det är också en förutsättning om vi skall lyckas med att ge dem en framtid som de aldrig annars hade haft.

Textilutbildningen
Utöver den normala skolgången ger vi möjlighet för ungdomarna att lära sig det som kan vara viktigt att kunna i framtiden. Vi har olika alternativ av utbildningar som data, frisör, textil och bagarutbildning. Just nu pågår en tvåårig textilutbildning på flickhemmet för de äldsta. Undervisningssalen är välutrustad och vår lärare Alejandra är erfaren och gör ett fantastiskt arbete med att lära flickorna sy bland annat kläder till sig själva och de övriga på hemmet.

Med iver och glädje lär de sig sy och stolta visar de upp resultatet. Steg för steg blir utbildningen mer avancerad och det blir spännande att följa utvecklingen och den avslutande examen med en utställning och mannekänguppvisning.

För barnens bästa.
Vi har nu gått in i ett nytt skolår med alla dess utmaningar, men också glädjen för barnen att få träffa sina skolkompisar de inte sett på länge.

Skolgång och utbildning är ett av de absolut viktigaste på våra hem och är avgörande för att trygga barnens framtid. Det är naturligtvis ett stort ansvar som vilar på oss som också kräver en stabil ekonomi.

BEHOV!
Inför läsåret 2024 behöver vi nu ett ekonomiskt stöd för allt som har med skola och utbildning att göra.

Precis som i vårt eget land, stiger priserna även i Bolivia. Den utvecklingen måste vi följa så att barnen inte blir lidande.

 

Vi behöver bland annat köpa in en stor mängd nytt skolmaterial, skoluniformer och andra kläder som de använder i skolan.

Inget undervisningsmaterial är gratis i Bolivia. Vi måste köpa allt från pennor till skolböcker. När vi har 75 barn som går i skola blir det stora utgifter.

Var gärna med om du kan och ge ett extra stöd till barnens skolgång. Det är en viktig investering och avgörande för barnens framtid.
Tillsammans kan vi lösa de ökade ekonomiska utmaningarna vi står inför.

Stöd Barnens Framtid

 

Här kan du läsa hela nyhetsbrevet som vi sänder ut i posten!

BRA_Nyheter_nr1_februari_2024a