Aktuellt

Fattiga barn i misär. Nyhetsbrev 2-2017

Drömmar och förväntan på livet.

Varje barn har sin egen tragiska livs historia att berätta när de kommer till våra hem. Vi lyssnar, men det är ändå så svårt att förstå. Fattiga barn lever i misär och föds till ett liv där drömmar och förväntan borde vara något helt naturligt, men så är det inte. Otryggheten och rädslan för de vuxna tog snabbt överhand. Hunger, misshandel och utnyttjande blev den verklighet som präglade de första åren av livet. Såren blev djupa, glädjen och livsgnistan slocknade. En liten flicka berättade hur hon blev sexuellt utnyttjad när hon bara var fem år gammal. ”Jag var så liten att jag inte kunde försvara mig”, sade hon med tom och sorgsen blick”. Åren har nu gått sedan hon kom till oss och i dag är hon en trygg, glad och välutbildad tjej på väg framåt i livet. Frukten vi skördar av vårt arbete är att vi lyckas räddar många unga liv och ge dem en framtid. Vilken glädje! Det är vår uppgift att försvara barnen som inte kan försvara sig själva.

Rudy, 20 år

Rudy kom till oss när han var 6 år. Då hade han redan börjat leva på gatan och överlevde genom att tigga och vakta bilar. Efter drygt en månad var det några vuxna som såg Rudys situation och lyckades övertala honom att komma till vårt hem. Det blev hans räddning. Den första tiden på hemmet var han inbunden och svår att få kontakt med, men steg för steg förändrades Rudy och han började i skolan. Idrott har alltid varit hans stora intresse och han blev en av de bästa fotbollsspelarna på skolan och på El Arca.

När han gick ut gymnasiet ville han absolut studera vidare för att bli idrottslärare. Det var hans stora dröm. Det var svåra inträdeskrav, men Rudy lyckades komma in och nu har han redan gått två terminer av utbildningen. Rudy är fortfarande lite reserverad, men när han är tillsammans med de yngre barnen släpper han loss och är alltid glad, hjälpsam och ett stort föredöme som alla respekterar och ser upp till på El Arca.

Gabriela, 19 år

Gabriela växte upp med två syskon under mycket fattiga förhållanden på landsbygden. När hon var nio år förlorade hon båda sina föräldrar. Hennes mamma och yngsta syskon drunknade och pappan dog också lite senare. När grannarna såg de föräldralösa barnens svåra situation, utan möjlighet att klara sig, blev vi kontaktade och fick ta hand om både Gabriela och hennes bror. Gabriela är en öppen, glad och hjälpsam tjej. Hon är en riktig solstråle på hemmet som alltid ställer upp och hjälper de yngre flickorna med sina hemläxor. Samtidigt som hon gått i skolan har hon också gått olika utbildningar på hemmet. Förra året slutförde hon bagar/konditor utbildningen samtidigt som hon tog gymnasieexamen. Vilken prestation! Nu är Gabriela en av de tre flickorna, som vi skrev om i förra nyhetsbrevet, som lyckades kom in på universitet i år. Hon studerar nu för att bli socionom, en femårig utbildning. Det är verkligen imponerande att se hennes starka motivation och att ta vara på de möjligheter hon fått att studera vidare för att kunna forma sin egen framtid. Hennes bror har däremot ingen lust att studera vidare utan arbetar i dag som lärling för att bli murare. Det är ett bra yrke i Bolivia och det är lätt att få arbete.

Sång, dans och musiklivet på hemmen

Att uppträda för varandra är en del av det sprudlande livet som är med och skapar den goda stämningen bland barnen på hemmen. Så har det alltid varit. När barnen kommer till oss finns nästan ingen glädje att se i deras liv. Men det dröjer inte länge innan man börjar hör deras skratt och se ögon som tindrar av liv. Att se de nya barnen börja sjunga och dansa tillsammans med de övriga är magiskt. Det är som om glädjen legat instängt och uppdämt i deras liv och väntat på att bli förlöst. När plötsligt livsvillkoren förändras och de får möta en vuxenvärld som visar dem omsorg och kärlek brister fördämningarna och livsglädjen börjar spira. Det som motiverar oss att fortsätta arbeta år efter år är att vi ser att vi lyckas med att ge dessa barn en framtid som de annars aldrig skulle ha fått.

Vår bolivianska personal ger barnen trygghet och kärlek

Utan kärlek och omsorg för barnen skulle arbetet på hemmen aldrig fungera. Med ett härligt engagemang och tålamod gör personalen ett imponerande arbete som gör att barnen kan växa upp i en kärleksfull och trygg miljö och får många kompisar och blir som syskon. De nya barnen som kommer till oss blir alltid väl mottagna av de äldre så att de skall trivas och känna sig som en del av sin nya familj.

Vår bolivianska personal ger barnen trygghet och kärlek!

Vi mötte en tom blick utan livsgnista

Han sade aldrig sitt namn och han vill inte prata med oss. Han stod bara tyst och väntade på att få mat från vår stora soppgryta som vi burit ner från bilen, på den slingrande stigen mellan de stora kaktusarna, till det lilla slumlägret. Han hade sniffat skolim från den lilla plastburken som han hade under näsan och var påverkad av den starka lukten. När han fått maten gick han bort och åt ensam under tystnad. Hans livshistoria fick vi aldrig höra honom berätta och frågorna vi så gärna ville ställa blev aldrig ställda. Hans värld var ogenomtränglig. Det är i ett sådant möte man känner en enorm tacksamhet över att vi har två hem att erbjuda, där barn och ungdomar kan återupprätta sina liv och en tro på framtiden. Det kallas livsförvandling!

Visst skall vi lindra nöden bland barn och ungdomar som lever på gatan, men framför allt skall vi kämpa för förändring och arbeta målinriktat för att förhindra så att barnen inte hamnar på gatan. Gabriela och Rudy som du läst om är bara två exempel bland många på hur vi lyckas i vår uppgift.

En extra och mycket viktig gåva inför sommaren!

Sommaren är en tid då många reser på semester och då har vi märkt att det är lätt att gåvogivandet minskar. I Bolivia går det intensiva arbetet vidare och därför vill vi inspirera dig att ge ditt stöd genom en extra sommargåva som skulle innebära en stor lättnad på den ekonomiska pressen. Tänk också på att det är lätt att Swisha in dina gåvor till oss under sommaren på 9011115.

Tack för ditt stöd inför sommaren

Din gåva når fram!

Den fråga som ofta ställs till hjälporganisationer är hur mycket av de insamlade medlen som verkligen kommer fram till de behövande. Barnens RäddningsArk har en rekordlåg administration som under 2016 uppgick till endast 2 %. Vårt arbete här hemma bygger på ideella insatser och bland annat kan vi nämna att vi inte har några lönekostnader. Den viktigaste administrativa utgift vi har är den ekonomiska kontrollen som utförs av auktoriserade revisorer i Sverige och Bolivia. Det säkerställer att de insamlade medlen används på rätt sätt och går till det som det är avsett för.

 

Hjälp Oss Hjälpa Barnen