Aktuellt

Nyhetsbrev 4-2016

JulfirandeJulfirandet i den stora familjen!

Nu pågår förberedelserna för fullt för det stora och efterlängtade julfirandet för barnen på våra hem.
Alla deltar med iver och alla har sina uppgifter. Förra året var vi med och firade en oförglömlig jul tillsammans med barn och ledare som en enda stor familj. Vi kommer aldrig att glömma de tindrande ögonen och alla dagar av otålmodigt väntande på julen. Julklapparna köpte personalen tillsammans med barnen på marknaden. De provade ut kläder, skor och de yngsta fick välja ut lite leksaker som sedan packades in i paket! Alla visste vad de skulle få, men spänningen var ändå på topp när var och en fick sina julklappar. Många av de yngsta hade aldrig firat jul tidigare. Nu kan vi åter igen vara med och ge barnen i Bolivia en jul av glädje och gemenskap även om vi befinner oss här hemma. Men för kärleken finns inga hinder, gränser eller avstånd.

JulmarknadJulmarknaden i Cochabamba, Bolivia måste upplevas

Den går nämligen inte att beskriva i ord! Färgrikedomen och trängseln på julmarknaden i Cochabamba är enorm. Med stor beundran vandrade jag förra året omkring med kameran och såg alla som försökte få sina varor sålda. Färgrikedomen på marknaden är enorm. Unga och gamla kämpade för sin ekonomi från tidiga morgon till sena kvällen. Många reser till marknaden mitt i natten för att vara på plats med sina varor på en marknad som inte har någon öppnings- eller stängningstid. Alla kämpar hårt för sitt uppehälle och för att kunna försörja sina familjer. Jag beundrar detta folk som arbetar så hårt för sin försörjning. För besökande är det ett myller av människor, varor, mat, frukt, grönsaker och blommor som blir till en oförglömlig upplevelse!

Torrkatastrof

Torrkatastrof i Bolivia

Vi nås hela tiden av nyheter om den stora vattenbristen och torkan i Bolivia. Det är regnperiod i Bolivia, men regnet har nästan uteblivit även i år. Bolivianska myndigheter söker desperat efter outnyttjade vattentäkter för att lösa den svåra vattenbristen i landet. Många jordbrukares odlingar och boskap hotas av vattenbristen. Situationen är värst på höglandet och vattendammar är nära att helt sina ut. Skolloven har tidigarelagts och på sjukhusen får operationer skjutas upp. Nödläge är utlyst i hela Bolivia och regeringen söker nya permanenta möjligheter till vattenförsörjning genom att borra brunnar, kanalisera vatten från floder och bygga stora akvedukter. Genom att vi har borrat egna brunnar på hemmen har vi vatten så länge grundvattnet är kvar och än så länge berörs vi inte av vattenkrisen.

Bagarexamen

Bagarexamen för tio flickor

5_42016

I nästan varje nyhetsbrev skriver vi om hur avgörande och viktigt det är för våra ungdomar på hemmen att få skolgång och utbildning. Den 11 november tog tio flickor sin examen efter ett års utbildning till bagare/konditor. Utbildningen har pågått på hemmet parallellt med den normala skolgången. På eftermiddagarna, efter skolans slut, har flickorna snabbt klätt om och gått till bageriet där läraren väntat på dem. Med iver och glädje har tjejerna lärt sig baka bröd, kakor, piroger, pizza och kan göra de mest fantastiska konstverk till tårtor. Den norske bagaren Kåre Sørdal hjälpte oss att starta bageriet och köpte in all utrustning. Nu får vi alla glädja oss med flickorna och gratulera till examen!

Barnens liv, vår framtidBarnens liv, vår framtid!

Att investera i barn och ungas liv är det absolut viktigaste ett samhälle kan göra. Det långsiktiga målet för arbetet i Bolivia är att barnen som kommer till oss skall få hjälp att komma över sina traumatiska upplevelser, rehabiliteras, få utbildning och återintegreras i samhället. För att kunna nå dessa mål måste vi investera i barnen – varje dag, hela året. Vi måste investera tid, uppmärksamhet, kärlek och även ekonomi. Vi måste se till att de är trygga, att de kan påverka sina egna liv, får gå i skola, att de har kläder och mat, delta i olika aktiviteter så att de kan utvecklas socialt och uppleva glädje och livsgnista. Barn som är trygga och får kärlek, ger kärlek och trygghet. Barn som får gå i skola och får en utbildning, lär sig att delta som demokratiska medborgare och bidrar till att kommande generationer får samma möjlighet. På El Arca och Rosa de Sarón investerar vi i barnens liv varje dag. Genom arbetet vi alla gör visar vi att barnen är viktiga och att vi tror på dem att de har en framtid. Vi visar att de är värdefulla, de förtjänar all vår uppmärksamhet, kärlek och ekonomiska insatser. Vi visar att ord kräver handling och att vi menar allvar när vi säger att framtiden ligger i våra barn. Tack för att du investerar i barnen i Bolivia och på så sätt även i landets framtid!

8_42016Högalidskolans julinsamling i Kiruna

För ett par veckor sedan besökte vi Högalidskolan för att träffa eleverna i årskurserna 7 och 8 inför deras julinsamling i Kiruna centrum. Vi berättade senaste nytt från Bolivia, visade bilder och film. Elevernas engagemang är alltid imponerande att uppleva. Deras solidaritet i praktisk handling för andras liv och framtid inger hopp för att den nya generationen kan påverka och förändra livssituationer för barn och ungdomar i andra delar av världen. Det är också fantastiskt att se hur lärare och föräldrar medverkar så att eleverna får möjlighet till en arbetsinsats på skolan som innebär att andra barn får en ny chans i livet. Nästa år har vi 25-års jubileum av solidaritetsdagen på Högalidskolan som vi firar tillsammans med Sameskolan och Friluftsskolan Vargen i Kiruna. Vi gläds varje år över att få arbeta tillsammans och givetvis med alla övriga skolor som är engagerade för att ge barnen i Bolivia en framtid. Barn hjälper barn. Det rör djupt in i hjärtat!

Julmarknad i EdsbynJulmarknad i Edsbyn

Vi skulle kunna skriva många nyhetsbrev och berätta om det folkliga engagemanget i Barnens RäddningsArk. Vi är en liten organisation, men upplever att vi har ett brett stöd i vårt samhälle. Det är fantastiskt att se alla som är med och genomför olika projekt till stöd för vårt arbete. Ett exempel är Smyrnaförsamlingen i Edsbyn som genomförde en julmarknad där all behållning gick till barnen i Bolivia. Tack för en fantastisk insats!

Åter ett år av stort engagemang!

Vi vill tacka var och en av er för det ekonomiska stöd ni gett under året så att vi kunnat fortsätta det långsiktiga arbetet med att ge barnen på El Arca och Rosa de Sarón ett hem där de kan känna sig trygga och älskade. På hemmen får de en framtid i det bolivianska samhället som de förmodligen annars aldrig fått. Det är ett beundransvärt och tålamodsprövande arbete som personalen på hemmen kan genomföra tack vare det ekonomiska stöd ni ger. Ert stöd är ovärderligt och inte förgäves. Det är en investering i det mest dyrbara vi har. Barnens liv!

Hjälp Oss Hjälpa Barnen

 

Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!