Aktuellt

Resan blev ett äventyr!

Vi är hemma nu, men våra tankar, känslor och våra hjärtan är kvar i Bolivia bland barnen, den fina personalen och våra ledare för hemmen. Det finns en livsglädje bland barnen som bor på hemmen som är helt fantastisk. Just nu är det 73 barn och ungdomar. Vi mötte även nya barn som kom till hemmen under vår vistelse i Bolivia. De var otrygga och rädda från vad det upplevt och osäkra för det nya som de mötte. Men det tog inte lång tid förrän vi kunde börja se förändringen! De började leka tillsammans med de andra barnen. Vi både såg och hörde deras glädje. Kanske var det också första gången de kunde känna sig trygga? Livet vänder och framtiden väntar även för dessa barn som höll på att förlora allt!
Tack för ditt ekonomiska stöd som gör detta arbete möjligt!  

Mitt Stöd Till Barnen!

Javier och Jimena, våra ledare i Bolivia
Det är inte lätt att sammanfatta allt vi fick uppleva under denna händelserika tid, men vi vill dela med oss några av våra upplevelser som vi hoppas skall vara till glädje att läsa, men också till eftertanke.

Vårt samarbete med Javier och Jimena är otroligt inspirerande. De tar sitt ansvar och vi tar vårt. Svårare än så är det inte. De leder och utvecklar arbetet på plats tillsammans med den övriga personalen och vi ser till att de har de resurser de behöver för att utföra detta ansvarsfulla arbete.

Javier och Jimena jobbar oerhört hårt från tidig morgon till sena kvällen. Händer något akut på hemmen under natten rycker de ut. Lördagar är ofta en arbetsdag och även söndag om det är nödvändigt. Deras förmåga att hantera både byråkratiska myndigheter och uppkomna situationer på hemmen är imponerande.

Myndigheterna ställer stora krav på våra ledare och omfattande redovisningar. Samtidigt visar myndigheterna stor uppskattning och respekt när de ser barnens utveckling och att de är trygga på våra hem.

 

Vi firade dem som gått ut universitetet
Det blev en oförglömlig kväll på restaurangen tillsammans med våra ungdomar som fullfört sina studier på universitetet. De var så fantastiskt att få möta dem igen. Vilket kärt återseende!
Vi har följt dem under många år, och genom arbetet har de fått möjlighet till skola och utbildning. Nu fick vi möta en färdigutbildad arkitekt, två socionomer, tre ingenjörer och en ekonom. Vi kände oss mycket stolta över dessa härliga ungdomar som nu är på väg ut i vuxenlivet och yrkeslivet. Den stoltheten och glädjen vill vi dela med dig som är med och gör allt detta arbete möjligt genom ditt ekonomiska stöd. Det krävs stor hängivenhet, tålamod och uthållighet från oss alla. Ett barn, ett värdigt liv och en framtid. Så ser vi det!

Norma, då 13 år.

Norma berättar om sitt liv
Vi har bett dem som gått ut universitetet att skriva lite om sitt liv och sina framtidsplaner. Först ut är Norma som skriver följande: ”Jag är 24 år och har fyra syskon. Vi kom tillsammans till hemmen då jag var 13 år. Vår mamma blev sjuk och kunde inte ta hand om oss och ingen annan heller. Vi hade ingenstans att bo. Vår morbror hjälpte oss att komma i kontakt med hemmen. Där fick min syster och jag möjlighet att bo tillsammans på flickhemmet och mina tre bröder fick bo på pojkhemmet. Vi hade hela tiden kontakt med varandra och träffades så ofta vi kunde. För oss syskon blev detta en fantastisk möjlighet till en framtid som vi inte hade tidigare. Hemmen blev familjen för oss. Det var en trygg och säker plats för oss att vara på, tillsammans med de övriga barnen. Vi fick gå i skola och här formades också våra personliga liv.

Norma (höger) nu färdig ingenjör.

Det gick bra för mig i skolan och när jag gick ut gymnasiet fick jag ekonomiska hjälp från er för att kunde fortsätta studera på universitetet och det är jag så tacksam för. Det här har betytt så mycket för mig och min framtid. Efter fem år kunde jag avsluta mina studier som färdig industriingenjör. Jag vill tacka er alla för denna möjlighet ni gav mig och mina syskon. Ni har hjälpt oss utan att kräva något tillbaka. För mig är ni föredömen av generositet och kärlek. Gud välsigne era liv och allt ni gör”/Norma   

PS: I nästa nyhetsbrev fortsätter Normas syster, Mary Luz, att berätta.

Nya barn som vi välkomnade!
Under tiden vi var i Bolivia tog vi emot tre systrar, Victoria, 10 år, Alicia, 7 år och Valentina, 6 år, som blivit övergivna och senare kom även ett syskonpar till oss. Det är så obegripligt vad dessa fina barn fått genomgå och hur de blivit behandlade. Det går bara inte att förstå.

Barnen går nu i skolan och vi såg tydligt att de trivdes med sina kompisar och personalen i sin nya familj på hemmen.

Vi fick också uppleva glädjen och stoltheten när ungdomar kunde lämna våra hem för att återförenas med någon i familjen eller för att stå på egna ben efter skolgång och utbildning.

Viktiga projekt
Till vår stora glädje hade vi möjlighet att genomföra flera viktiga projekt under vår tid i Bolivia. Vi såg behoven med egna ögon och kunde göra viktiga inköp till hemmen.
Vi köpte en begagnad kopiator till flickhemmet. Den gamla hade gjort sitt och inga reservdelar fanns att köpa. Kopiatorn används bland annat till att kopiera skol- och utbildningsmaterial.
Däcken på vår gamla buss som vi har på pojkhemmet, var helt utnötta. Nu har bussen 6 nya däck och har även genomgått en reparation. Nu rullar den igen!
Vi köpte in kläder och skor till barnen för ett helt år.
Allt skolmaterial är också inköpt för ett år framåt.
Vi har köpt in en mycket stor mängd ny köksutrustning till båda hemmen. Det gjorde vi på marknaden. En fantastisk upplevelse. Vi var personligen med och körde ut allt till hemmen. Det blev stor glädje när vi kom och alla ville hjälpa oss att lasta av!
Vi har startat upp en tvåårig sy- och textilutbildningen på flickhemmet som pågår för fullt.
Vi köpte 12 höga förvaringshyllor där allt kan lagras istället för att ligga i kartonger eller på golvet.-Även ett viktigt medicinskt förråd finns nu på båda hemmen om barnen blir sjuka eller råkar ut för en olycka.

Allt detta och lite till kunde vi genomföra tack vara det ekonomiska stöd vi fått in. Den glädjen och tacksamheten när vi kunde uppfylla behoven som fanns vill vi dela med er.

Avskedsfest
Innan vi reste hem bjöd vi alla barnen och personalen på en avskedsfest. Vilken glädje det blev för oss alla med mat och uppträdanden!

Det vi känner nu är en stor saknad, men samtidigt vet vi att barnen har det bra i en trygg och kärleksfull miljö.

Vi kan alla vara otroligt stolta över Javier och Jimena och alla övriga hur de arbetar hängivet med stor kärlek till barnen. Saknar ord.

 

 

Fler behov
När vi var på hemmen såg vi naturligtvis fler behov som borde genomföras. Solveig och jag skulle utan tvekan kunnat stanna den dubbla tiden för att jobba vidare med fler projekt som vi inte hann med. Renovering av båda hemmen är även ett stort projekt, men i nuläget saknar vi ekonomi till det.

Vi arbetar hela tiden på bred front för att få in ekonomi till de behov som finns på hemmen. Det är en stor utmaning för oss och vi är så tacksamma för allt stöd vi kan få.

 

För att kunna hjälpa barnen i Bolivia på bästa sätt måste vi ha kunniga ledare och personal som har ett stort hjärta för barnen. Det har vi, och det ser också myndigheterna som känner och granskar vårt arbete ingående. Allt ligger tillrätta för ett fortsatt bra arbete i Bolivia.

Vår ansvarsfulla och viktiga uppgift här hemma, är att ge de ekonomiska förutsättningarna för att kunna genomföra arbetet. Barnens trygghet är vårt hela fokus.

Det är för barnens rätt till ett liv och en framtid vi tar det ekonomiska ansvaret som krävs. Det är dina gåvor som vi förmedlar som är avgörande för att barnen har ett hem där de får känna sig trygg och älskade. Här kan vi ge dem de nya förutsättningarna att växa upp, gå i skola och slutligen få den utbildning de själva önskar, som för Norma som vi berättat om i detta nyhetsbrev.

Slutligen vill vi alla framföra ett STORT TACK för ert viktiga och trofasta stöd.

Tack för att vi tillsammans fortsätter att kämpa för barnen som en gång levde utan hopp!

Mitt stöd!

 

Tack för din gåva!