Aktuellt

Del 1. Ana María fortsätter att ge sitt liv för Bolivias bortglömda och utstötta barn

 

thumb_IMG_6650_1024Med den stora varma matgrytan i bilen kör vi ner till området där vi vet att gatubarnen håller till. Gatubarnen ligger på refugen på gräsmattan i små grupper. Alla är starkt påverkade av skolim som de sniffar oavbrutet. Några ligger helt utslagna och märker inte att vi kommer. Vi lyfter ut matgrytan och bär den över vägen och upp på refugen. Jag kör fram Ana María i sin rullstol så hon kan prata med ungdomarna medan vi börjar dela ut maten i avkapade plastflaskor. När jag ser Ana María samtala med ungdomarna börjar jag tänka på hur allt började för 28 år sedan, hur allt utvecklats och på vilket sätt vi arbetar i dag.

Vi lärde känna Ana María redan 1988 då vi första gången kom till Bolivia för att arbeta. Jag skulle flyga som pilot bland annat i ett SIDA-stött projekt och min fru Solveig skulle arbeta som sjuksköterska på landsbygden. Mötet med Ana María blev senare starten på ett långvarigt samarbete för att ge gatubarnen en ny chans i livet.

Ana Marías tal vid prisutdelningen i Hongkong

Ana Marías tal vid prisutdelningen i Hongkong 1994.

Ända sedan 1983 har Ana María kämpat på de svagas sida. Det började med att hon uppsökte missbrukare på gatan som hon efter en tid fick möjlighet att erbjuda ett hem där de blev rehabiliterade och starta om sina liv på nytt.

Ana Marías hängivna arbete för människor i nöd blev uppmärksammat internationellt för första gången 1994 då hon mottog ett pris för sin humanitära insats för missbrukare av Junior Chamber International i Hong Kong, och dit hon också reste för att personligen ta emot priset.

Förutom sitt arbete med missbrukare, såg Ana María även det enorma behovet bland barnen som levde på gatan och som ofta kom till hennes hem för att få hjälp. Ana Marías port var känd bland gatubarnen och den var alltid öppen för dem. De visste att hem till henne kunde de alltid komma och mötas av kärlek. Där fanns alltid lite mat att få och där fanns Ana María som lyssnade och gav dem tröst och råd. Läs den fortsatta och fascinerande berättelsen om Ana Marías liv i nästa reportage…

Hjälp Oss Hjälpa Barnen